John McCain kan komme stryket politisk ut av orkanen Gustavs herjinger på USAs sørkyst, trass i store endringer på landsmøtet.

Orkanen Gustav og det reduserte programmet på Republikanernes landsmøte i St. Paul i Minnesota betyr at McCain går glipp av en uke med intens mediedekning. Men orkanen slår ikke bare negativt ut for McCain.

En mulighet

– Det som skjer nå er helt klart en utfordring, men det er samtidig en mulighet for John McCain. Det er en mulighet for at han kommer styrket ut av denne uken, sier professor i statsvitenskap ved University of Minnesota, Kathryn Pearson, til NTB.

Republikanerne har nå to utfordringer, ifølge Pearson:

– De vil introdusere McCain til velgere som kanskje ikke har fulgt så nøye med tidligere, men det er også svært viktig å vise at McCain håndterer Gustav på en god måte, sier Pearson.

Kraftig kritisert

Med sin håndtering av situasjonen kan McCain vise lederskapsevner og fremstå som en kontrast til president George W. Bush, som ble kraftig kritisert for dårlig jobb med hjelpearbeidet etter Katrina-katastrofen i 2005.

– Dette er overveldende. La oss håpe og be om at det ikke kommer til å bli så alvorlig. Dette er en av de stundene der man må sette Amerika først, sier McCain, til NBC mandag.

Slagordet for Republikanernes landsmøte er «Country First».

Distansere

Demokratene gjør alt de kan for å knytte McCain til den historisk upopulære Bush. Presidenten skulle etter planen talt på landsmøtets første dag, for så å forlate St. Paul. Nå kommer verken han eller visepresident Cheney.

– Dette vil hjelpe McCain med å distansere seg fra Bush. Det gir også McCain anledning til å si at han vil håndtere en orkan forskjellig fra måten Bush gjorde det på, og han viser det ved å forandre programmet på landsmøtet, sier Pearson.

Optimistisk

Republikanerne så mandag litt mer optimistisk på resten av landsmøteprogrammet. Partiledere tror nå John McCain kommer til å holde sin tale på landsmøtet i St. Paul torsdag, og ikke via satellitt fra et katastrofeområde.

Det så mandag ut som orkanen ikke ville føre til en ny naturkatastrofe i New Orleans, på linje med Katrina for tre år siden

Selv om programmet er kraftig redusert, ser det ikke ut til at landsmøtet blir avsluttet tidligere enn planlagt, melder nettstedet politico.

Pengeinnsamling

Mandag kunngjorde republikanske partiledere at de skal samarbeid med Røde Kors, Target og FedEx om å samle inn og sende 80.000 hjelpepakker til ofre for orkanen Gustav.

Det pågår også pengeinnsamlinger til orkanofrene. Delegasjonen fra Ohio samlet inn over 100.000 kroner søndag kveld.

De forskjellige delegasjonene på landsmøtet har ikke fått beskjed om å avlyse arrangementer, men de blir bedt om å tone dem ned, og bruke dem til å verve folk til arbeidet sammen med Røde Kors onsdag og torsdag.

RICK WILKING