• Det kan hende soldater fra de USA-ledede invasjonsstyrkene må kjempe i selve Basra, sier en talsmann for det britiske militæret.

— Vi møter motstand fra medlemmer av gruppen Fedayeen som er ekstremt lojale mot Saddam Husseins regime. De terroriserer innbyggerne i Basra, og vi må kanskje gå inn, sier kaptein Al Lockwood til CNN.

Han presiserer at det ikke er sikkert styrkene kommer til å gå inn i byen, men at Basra regnes som et militært mål.

— Årsaken til det er at byen har en enorm politisk og militær betydning i området, sier en talsmann for den britiske sentralkommandoen i Qatar.

Dersom det blir kamper i byen, vil det bli vanskeligere å få inn humanitær hjelp til de rundt to millioner innbyggerne som bor i Iraks nest største by. Hjelpeorganisasjoner advarte mandag mot en mulig humanitær katastrofe i byen dersom ikke vannforsyningen gjenopprettes og nødhjelp når fram i tide.

Storbritannia mistet tirsdag sin andre soldat i kampene rundt Basra, opplyser den britiske sentralkommandoen i Qatar. Totalt er 20 britiske soldater drept under krigen i Irak. TV-stasjonen al-Jazeera melder at krigsfly bombet Basra med klasebomber natt til tirsdag.