— Det er grunn til å håpe at dette ikke går over grensen til en full krig, med innmarsj og et større bombeangrep fra Israels side, sier Vikør.

Han er professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Bergen (UiB).

- Relativt uanmeldt

Onsdag gjennomførte Israel en rekke luftangrep mot Gazastripen. Vikør oppfatter dette som relativt uanmeldt - selv om rundt 100 raketter fra Gaza er skutt inn mot Israel de siste fire dagene.

Ifølge Aftenposten.no, som siterer israelske medier, er det ikke meldt om drepte på israelsk side etter disse angrepene.

— Det har ikke vært noen spesiell opptrapping til det som skjedde i dag, selv om de stadige rakettangrepene mot Israel er et irritasjonsmoment som regjeringen ikke vil sitte stille og se på, sier UiB-professoren.

Jeg kan ikke tro at noen av dem er interessert i en usikker krig

Knut S. Vikør, professor i Midtøsten-historie, UiB

Han påpeker at begge parter er inne i en politisk overgangsfase.

— Israel er inne i en valgkamp, og Hamas skal velge ny leder. Jeg kan ikke tro at noen av dem er interessert i en usikker krig nå. Selv om retorikken er voldsom fra begge sider, tror jeg dette er et militært straffeangrep - der Israel har som mål å begrense Hamas’ militære makt, sier Vikør.

- Egen dynamikk

Han advarer likevel mot at utviklingen kan komme ut av kontroll, i strid med det han tror er partenes egentlige ønsker.

— Hvis den israelske oppmarsjen fortsetter, og Hamas ikke får kontroll over mer ytterliggående palestinske grupper på Gazastripen, kan eskaleringen få sin egen dynamikk. Og Hamas kan eksempelvis begynne å påføre Israel større tap enn det som er vanlig og ventet. Da kan det bli vanskelig for israelske ledere å begrense sin aktivitet, sier Vikør.

- Hva tror du om utviklingen i dagene fremover?

— Jeg tror egentlig ikke Hamas er interessert i å utfordre Israel, selv om talsmenn for Hamas' væpnede gren sier at Israel har erklært krig. Men når skuddvekslingen først er i gang, vil den holdes gående i hvert fall noen dager. Dette kan ikke bare stoppe brått.

— Spørsmålet er hvor mye de trapper opp. Det kan som sagt komme en situasjon der ingen av partene klarer å ta et steg tilbake og avslutte. Det er alltid faren med den typen angrep og skuddvekslinger vi ser nå.

MIDTØSTEN-EKSPERT: Professor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen. ARKIVFOTO: Rune M. Berentsen