Folkehelseinstituttet frykter at svineinfluensaen kan komme til Norge, men mener at beredskapen til å håndtere eventuelle smittetilfeller er god.

— Beredskapen er god - og økende. Vi sendte lørdag ut informasjon til alle kommunene og helseforetakene i landet med retningslinjer for hvordan eventuell smitte bør håndteres. I tillegg overvåker vi situasjonen kontinuerlig, sier overlege Bjørn Gunnar Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Foreløpig er det bare meldt om tilfeller av svineinfluensa i Mexico og USA. Det rapporteres imidlertid om mulige smittetilfeller i New Zealand, Storbritannia og Frankrike, blant folk som har vært på reise i Mexico og USA.

— Dersom folk som har vært i disse landene får feber og luftveissymptomer etter hjemkomst, ber vi dem om å holde seg mest mulig unna andre folk, og om å kontakte helsetjenesten så raskt som mulig, sier Iversen.

Skoleelever i karantene

En gruppe skoleelever fra New Zealand er satt i karantene etter at de lørdag kom hjem fra Mexico med influensaliknende symptomer, melder aftenposten.no .

Gruppen bestående av 22 elever og tre lærere som har vært tre uker i Mexico, må sitte i isolert frem til resultatene av prøvene helsemyndighetene har tatt, er klare.

Les også: Folkehelsas råd til reisende

Det betyr at det fryktede viruset kan ha spredt seg til en ny verdensdel, etter utbruddet i Mexico.

— Vi tar situasjonen alvorlig og gjør hva vi må for å for å håndtere situasjonen, uttaler en representant for helsemyndighetene på New Zealand til media, ifølge NTB.

Innlagt i London

New Zealands helseminister Tony Ryall kunne søndag morgen norsk tid opplyse at ti av elevene trolig er smittet av svineinfluensa.

En ansatt i British Airways ble innlagt på sykehus i London med influensasymptomer kort etter ankomst fra Mexico.

Mannen jobbet i kabinen i et fly som landet på Heathrow lørdag ettermiddag, melder NTB.

Sykehuset opplyser at behandlingen av mannen ser ut til å gå bra. Britiske helsemyndigheter understreker at det så langt ikke er bekreftet noen tilfeller av svineinfluensa i Europa.

Søndag morgen opplyser en representant for sykehuset i London at mannen ikke er smittet av svineinfluensaen.

Inntil 80 dødsfall

I Mexico frykter myndighetene at over 80 mennesker har dødd etter å ha blitt smittet av svineinfluensa, og 1300 mennesker kan være smittet. Sykdommen er dessuten påvist i flere amerikanske delstater, men ingen har så langt dødd av viruset i USA.

I Frankrike sjekkes nå to franskmenn for svineinfluensa etter å ha besøkt Mexico, melder NTB.

— Vi har mistanker når det gjelder to personer som er kommet hjem fra Mexico, men de er ikke bekreftet, sier helsedirektør Didier Houssin til avisen Le Parisien.

Krisemøte

Under et ekstraordinært møte i WHO lørdag ble det vurdert å erklære internasjonal medisinsk unntakstilstand, noe som blant annet kan føre til stengning av grenser og handelsrestriksjoner.

Men møtet endte uten at det ble tatt noen beslutninger, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

WHO vil fortsette med å overvåke situasjonen, men det er ikke planlagt nye møter om saken.

Eksperter hos WHO og amerikanske helsemyndigheter sier at det allerede kan være for sent å få kontroll over utbruddet, ifølge AP.

Les også: Svineinfluensa oppdaget i Kansas

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS