Palestinernes president Yasser Arafat innkalte onsdag regjeringen til krisemøte for å drøfte den israelsk sikkerhetsplan for å stanse volden i regionen. Ifølge ministre i den palestinske selvstyreregjeringen skal palestinerne være villige til å gå med på planen.

— Lederskapet går med på planen, som det første skrittet i en omfattende tilbaketrekking fra de gjenokkuperte områdene. Men fortsatt er det temaer som må behandles nærmere, sa minister Azzem al-Ahmed til nyhetsbyrået AFP. Minister for internasjonalt samarbeid, Nabil Shaath, sa selvstyremyndigheten i prinsippet hadde godkjent planen.

"Gaza først"

Forslaget som Israels forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezers presenterte for selvstyremyndigheten mandag innebærer at Israel vil trekke tilbake styrker fra palestinske områder som er okkupert etter at den andre intifadaen brøt ut for nesten to år siden. Betingelsen er at palestinske styrker slår ned på terroraktiviteter og hindrer angrep på sivile.

Det er Gazastripen som skal være prøveklut for prosjektet, og om alt går som det skal palestinere herfra etter hvert få reise tilbake til arbeid i Israel.

Den militante organisasjonen Hamas avslo Ben-Eliezers "Gaza-først"-plan tirsdag. Hamas-leder Ismail Abu Shenab i Gaza mente forslaget bare har som formål å dempe internasjonal kritikk mot Israel, slik at den israelske hæren (IDF) kan fortsette sine aksjoner i palestinske områder.

Nye israelske aksjoner

Mens palestinske myndigheter drøftet det israelske forslaget, fortsatte IDF sine aksjoner mot palestinere i Gaza og Vestbredden onsdag, og minst seks palestinere ble drept. Rundt 30 israelske stridsvogner gikk til angrep mot mål nord på Gazastripen. En palestinsk politimenn ble drept i aksjonen og tre militante palestinere skal ha blitt arrestert.

I byen Khan Yunis på Gaza-stripen ble et medlem av Hamas, Hossam Hamdan (24), skutt og drept av en israelsk snikskytter, ifølge palestinske sikkerhetskilder. En lokal leder for den radikale palestinske gruppen Al-Aqsa-martyrenes brigader ble også drept av israelske styrker, en annen arrestert.

I Tulkarem på Vestbredden ble fire medlemmer av Al-Aqsa-brigadene og Fatah-fraksjonens Tanzim-milits drept av israelske styrker. Dessuten er den lokale lederen for Al-Aqsa-brigadene i Betlehem, Yahya Dahamsa, arrestert, sier palestinske sikkerhetskilder. Han skal ha vært ettersøkt i over to år.

Al-Aqsa-martyrenes brigader er en væpnet utbrytergruppe fra Yasser Arafats Fatah-bevegelse som har tatt på seg ansvaret for en rekke angrep mot israelere. Den forrige Tulkarem-lederen for gruppen ble drept av israelske styrker i januar.

Møte i USA

USAs utenriksminister Colin Powell skal etter planen møte palestinske representanter i Washington torsdag eller fredag. Det vil i så fall være de første møtene etter at president George W. Bush i juni oppfordret palestinerne til å skifte ut Arafat med en ny leder som "ikke vil kompromisse med terror".

Menneskerettsorganisasjonen Human Right Watch (HRW) gikk onsdag ut med en appell til Hamasý åndelige leder, sjeik Ahmed Yassin, om offentlig å ta avstand fra angrepene mot Israel som Hamas står bak.

— Det finnes ingen rettferdiggjørelse av angrep mot sivile, sier HRW-leder Hanny Megally. HRW ber Yassin om å bruke sin store innflytelse til å motarbeide angrep mot sivile, og å oppfordre Hamas til øyeblikkelig slutte med sine aksjoner. HRW har tidligere kritisert Israel skarp for sine militæraksjoner mot Gaza og Vestbredden.

(NTB)