• Det kan godt tenkes at gisseltakerne er desperate nok til å gjøre alvor av trusselen om å sprenge teateret. Dette kan ende i en tragedie, sier psykolog Zoja Grannes.

Grannes har over lang tid engasjert seg for fred i Tsjetsjenia. Både onsdag kveld og utover dagen i går snakket hun med kjente i både Russland og andre land i Europa om gisselaksjonen.

— Dette er en veldig tragisk påminnelse om de uhyrligheter som pågår i Tsjetsjenia. Dette er et tragisk rop om en stor tragedie, sier Grannes og viser til hvordan den russiske krigsmakten opptrer i landet.

— Russerne har undertrykt Tsjetsjenia i 300 år, men brutaliteten har aldri vært verre enn nå. Daglig blir folk hentet fra sine hjem i landsbyer og torturert på det groveste. Vi har hørt om voldtekter, elektrisk tortur mot kjønnsorgan, etc. Dette har vi fra øyenvitner og fra russiske og tsjetsjenske menneskerettighetsorganisasjoner, sier hun.

Grannes er i tvil om hvor stor støtte denne aksjonen har i ledelsen blant tsjetsjenske separatister.

— Jeg kan ikke tenke meg at dette er president Aslan Maskhadovs ønske. I fjor sommer ba fortvilte menn om presidents godkjenning av terroraksjoner. Men han har alltid sagt nei til dette, og sagt at terror ikke er en tsjetsjenske tradisjon.

— Hvilke reaksjoner tror du vanlige folk i Tsjetsjenia har på aksjonen?

— De fleste synes nok det er tragisk, men de skjønner hva det springer ut av.