En avtale om å frigi den bortførte israelske soldaten Gilad Shalit er nærmere enn på lenge. Hamas utelukker ikke at Shalit blir satt fri innen fredag.

Den arabiske TV-kanalen Al Arabiya siterer kilder i Hamas på at det er gjort en formidabel framgang i forhandlingene med Israel om utveksling av fanger.

Hamas-kilden forteller at den tyske mekleren i saken har gitt Israel en liste over fanger islamistbevegelsen ønsker løslatt. Allerede mandag holder Hamas-ledelsen et møte for å diskutere detaljene i avtalen, der ledere med base i Syria og Libanon vil også delta.

Den nå 23 år gamle Gilad Shalit har sittet i fangenskap på Gazastripen siden 25. juni 2006 da han ble bortført i et palestinsk angrep på grenseposten han tjenestegjorde ved.

I oktober i fjor ble 20 kvinnelige palestinere løslatt i bytte mot en video som viste at Shalit fremdeles er i live.

Strides om fangeliste Hamas-talsmann Ayman Taha sier til den israelske avisen Haaretz at det er håp om at avtalen kan bli ferdigforhandlet og Shalit satt fri innen fredag.

— Med guds hjelp håper jeg at det kan la seg gjøre, sier Taha.

Dette er ikke første gang det blir meldt om at et gjennombrudd i forhandlingene er nært forestående. Stridens eple er hvor mange og hvilke fanger Israel skal løslate i bytte mot Shalit.

Tallet varierer mellom 450 og 1.000 palestinske fanger, som sitter i israelske fengsler.

Israel har tidligere motsatt seg å løslate personer med «blod på hendene», personer som har deltatt i angrep mot Israel. Men ifølge Al Arabiya kan Marwan Barghouti figurere på listen. Barghouti, som ledet den væpnede Fatah-organisasjonen Tanzim, ble i 2002 dømt til livstid for drap og drapsforsøk i en sivil israelsk domstol. Barghouti kan spille en forsonende rolle blant palestinerne ettersom han også har en høy stjerne i Hamas.

Optimistisk Peres Israels president Shimon Peres bekrefter at det er framgang i forhandlingene.

— Alle vet at det har vært fremskritt, og jeg håper det vil munne ut i noe, sa Peres til TV-kanalen Channel 2 søndag.

Stabssjef i den israelske hæren, Gabi Ashkenazi, påpeker imidlertid at Shalit fortsatt sitter i fangenskap og at spekulasjoner ikke vil gi ham friheten.

— Vi er forpliktet til å få en kidnappet soldat hjem, men jeg foretrekker at dette foregår i kulissene, sier Ashkenazi.

Shalit har ikke fått kommunisere særlig mye med omverdenen etter at han ble tatt til fange. Bortsett fra videoen, er et lydklipp og tre brev til familien alt som har kommet av livstegn.

Verken Røde Kors eller personer involvert i meklingsprosessen har fått besøke ham.

Om Shalit skulle bli satt fri, vil han bli overlevert til Egypt og deretter sendt til Israel.