HEIDI AMSINCK

Dommer Moses sa at den tidligere skolevaktmesteren Ian Huntley hadde utvist «nådeløs kynisme».

Foreldrene til Jessica og Holly mener Huntley var en tikkende bombe som bare ventet på å gå av. De følte lettelse da dommen falt.

— Uheldigvis var jentene våre på feil sted til feil tid, sier foreldrene Leslie og Sharon Chapman og Kevin og Nicola Wells.

Lettelse, men ikke glede

Like etter at dommen mot Huntley og hans tidligere kjæreste Maxine Carr var falt, møtte de to foreldreparene pressen i London.

Alle de fire foreldrene var til stede under hele den seks uker lange rettssaken, sittende bare noen meter fra mannen som berøvet deres døtre livet. De trakk et lettelsens sukk da dommen falt, fortalte de under pressekonferansen.

— Det var en sterk følelse av lettelse, men absolutt ingen glede, sa Kevin Wells. Han la til at Huntleys livstidsdom gjør det mulig for familiene å begynne å leve igjen etter tapet av de tiårige jentene.

— Hans livstidsdom begynte i dag. Vår livstidsdom begynte 4. august i fjor, sa Leslie Chapman. - Den neste gangen jeg ser ham vil det være slik vi så våre døtre, i en kiste.

Kjæresten fikk tre år

De to venninnene fra den lille byen Soham i Cambridgeshire, utløste en stor ettersøkning da de forsvant sporløst om kvelden 4. august i fjor. Nesten 14 dager senere ble likene av dem funnet, vel en halv timers kjøring fra Soham i nabodistriktet Suffolk.

Bildet av de to smilende småjentene i Manchester United-trøyer, tatt kort tid før de forsvant, har hjemsøkt britene siden.

Ian Huntley erkjente under den månedslange rettssaken at jentene kom hjem til han kort tid etter de forsvant og senere døde der. Men hans forklaringer om hvordan begge dødsfall var resultat av uhell, ble feid til side av juryen i Old Bailey i London. Lederen av politietterforskningen beskrev i går Huntley som en «beregnende og kaldblodig barnemorder».

Huntleys eks-kjæreste, 26 år gamle Maxine Carr, fikk tre og et halvt års fengsel for å ha løyet for politietterforskningen, men ble frikjent for to andre anklager for å ha hjulpet Ian Huntley. Hun sa i retten at hun løy for å beskytte Ian Huntley mot det hun trodde var feilaktige beskyldninger.

Beordret gransking

Saken har ført til en omfattende grad av selvransakelse i det britiske politiet. Det viser seg nå at Ian Huntley hadde vært gjenstand for en rekke sex-anklager fra unge jenter 1990-årene. Likevel klarte han å slippe igjennom forskjellige undersøkelser og få en jobb som skolevaktmester på Soham Village College, en stilling som brakte ham i daglig kontakt med barn.

Den britiske innenriksministeren David Blunkett beordret i går en undersøkelse av hvordan det kunne skje.

DREPT: Holly Wells og Jessica Chapman
FOTO: REUTERS