– Jeg har akkurat fått opplysninger om at general Shwes familie skal være observert på flyplassen i Singapore, sier lederen i den norske Burmakomiteen, Inger Lise Husøy, til VG Nett.

Dersom det stemmer at general Shwe har trukket seg, kan det tyde på at juntaen i Burma begynner å slå sprekker.

– I så fall kan dette rydde plass for yngre og reformvennlige generaler, sier Husøy til VG Nett.

Støttemarkeringer

Samtidig med meldingene om at generalen skal ha gått av, forberedes store støttedemonstrasjoner for demonstrantene i Burma, både i Asia og Australia.

Det skal arrangeres demonstrasjoner både i Taipei, Kuala Lumpur, Canberra, Manila og Tokyo fredag til støtte for demokratiforkjemperne i Burma.

Også i Norge vil det bli arrangert en støttemarkering i dag — les mer her.

Den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN fordømte torsdag volden mot demonstrantene i Burma og krever at ASEAN-medlemmet Burma stanser maktbruken mot aksjonistene.

Klare ordelag

I klare ordelag uttalte gruppen på ti land seg om at de er «rystet over rapportene om bruk av automatvåpen» mot menneskemengdene i Rangoon. Organisasjonen krever videre at de burmesiske myndighetene «øyeblikkelig frastår fra bruk av vold mot demonstrantene».

Ni personer ble drept i gatene i byen Rangoon torsdag da soldater skjøt mot flere tusen demonstranter som protesterte mot undertykkelsen og fattigdommen de har levd med i flere tiår.

Burmas utenriksminister var ikke til stede under ASEANs møte torsdag, og en representant fra Burma ga ingen uttalelser etter møtet.

Øve innflytelse

USAs president George W. Bush ba Kina om å øve innflytelse over regimet i Burma da han møtte Kinas utenriksminister Yang Jiechi torsdag.

– Jeg ber alle land som har innflytelse over regimet, om å slutte seg til vår støtte til det burmesiske folk. Fortell også den burmesiske juntaen at de ikke lenger kan bruke makt mot mennesker som gir uttrykk for sitt ønske om forandring på en fredelig måte, sa Bush i en uttalelse som tolkes av flere analytikere som en innrømmelse av at USAs sanksjoner alene ikke er nok til å presse juntaen til å rette seg etter internasjonale krav.

MOTSTAND: Munker og sivile har i flere dager protestert mot militærregimet i Burma.
STR
JUNTALEDER: General Than Shwe
SUKREE SUKPLANG