Den iranske forskeren som hevder han ble kidnappet av CIA-agenter i fjor, sier han ikke har hatt noe å gjøre med Irans atomprogram.

— Jeg var et verktøy som den amerikanske regjeringen brukte for å skape politisk press. Jeg har ikke drevet noe kjernefysisk forskning, sa Shahram Amiri etter at han kom tilbake til hjemlandet natt til torsdag.

Han la til at han har vært ansatt ved et universitet hvor det ikke pågår noe hemmelig arbeid.

V-tegn

Amiri viste V-tegnet da han klemte kona og sønnen sin på flyplassen i den iranske hovedstaden Teheran. Han kom til byen med et fly fra Doha i Qatar, ifølge iranske tjenestemenn.

— Amerikanerne ville at jeg skulle si at jeg hoppet av til USA av egen fri vilje. De ville bruke meg til å avsløre falsk informasjon om Irans kjernefysiske arbeid, sa forskeren under en kort pressekonferanse.

USA benekter

Både iranske myndigheter og Amiri selv hevder han ble bortført av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA i fjor. Tidligere denne uken dukket han opp i Washington, men amerikanske myndigheter hevder forskeren har oppholdt seg frivillig i USA.

De siste dagene er det blitt offentliggjort flere videoopptak som skal være av Amiri, men det er ikke endelig bekreftet om alle er ekte. På opptakene sier Amiri angivelig både at han har vært holdt fanget og at han har oppholdt seg i USA som student.

Personen på opptakene hevder også at han er blitt torturert i fangenskap, og at israelere var til stede under avhørene. Videre forteller han at væpnede agenter kidnappet ham i Saudi-Arabia på en pilegrimsreise i fjor.

Amiri har lovet at han etter hvert vil fortelle alle detaljer om den påståtte kidnappingen og oppholdet i USA.