Forskerne mener Jesus og hans disipler kan ha brukt en cannabisbasert salve for å hjelpe lidende mennesker.

Artikkelen har som ventet ikke blitt så godt mottatt i kristne miljøer i USA.

Oljen som skal ha blitt brukt inneholdt et cannabisekstrakt som heter kaneh-bosem. Salven trekkes inn i huden, og den kan ha hatt positiv effekt på flere typer sykdommer — både fysiske og mentale, melder BBC.

Mirakel

Den hellige oljesalven det refereres til i Mosebøkene inneholdt ifølge Bennett store mengder keneh-bosum, skriver Aftenpostens nettutgave.

I artikkelen skriver han at på Jesu tid ble epilepsi sett på som om den syke var besatt av demoner.

— Å kurere en slik sykdom - selv med hjelp av legeurter - ble sett på som et mirakel, skriver Bennett.

— Interessant nok har cannabis vist seg effektivt ikke bare når det gjelder epilepsi, men også andre lidelser som Jesus og disiplene hans helbredet; som hudsykdommer og øyeproblemer, heter det i artikkelen.

— Dersom cannabis var blant hovedingrediensene i den tidlige kristendommens salve, slik historien indikerer, og dersom det å ta imot denne salven gjorde Jesus til Kristus og tilhengerne hans kristne, så må det å straffe de som bruker cannabis karakteriseres som ukristelig, skriver Aftenpostens nettutgave.

Amerikanske kristne opprørt

Den oppsiktsvekkende artikkelen, som selvsagt har vakt harme i kristne miljøer i USA. Kristne grupper i USA benekter at Bennetts påstander kan stemme, og avviser teorien som håpløs.

Klikk på lenken til The Guardian oppe til høyre for å lese mer.

HASJ: I en rekke europeiske land kan en røyke hasj uten å risikere noen alvorlig straff. Ifølge amerikanske forskere kan rusmiddelet ha blitt benyttet også av Jesus og hans disipler.
Arkivfoto: AP/NTB