• Skyld på deg selv, ropte Mijailo Mijailovic da han stakk ned og drepte Anna Lindh. I avhør beskriver han Lindh som "kjempesnill".

Mijailovic hevder at en stemme, som han mener var Jesus, ba ham drepe utenriksministeren. Til tross for at han bar kniv og skuddsikker vest, sier 25-åringen at drapet ikke var planlagt.

1120 sider

Statsadvokatene i Stockholm tiltalte i dag tidlig Mijailovic for overlagt drap på utenriksminister Anna Lindh. Dermed ble også 1120 sider med saksdokumenter offentliggjort, melder Aftonbladet.se. Blant dokumentene finnes flere nye, oppsiktsvekkende opplysninger.

Mijailovic har fortalt at han tok forstadstoget inn til Stockholm og gikk på varehuset PUB ved Hötorget før han gikk inn på NK. Der fikk han tilfeldigvis øye på utenriksminister Anna Lindh.

Etter å ha fulgt etter Lindh i et kvarter, gikk han til angrep. Han stakk Lindh ti ganger i buken med kniv.

Fortalte moren om drapet

Anna Lindhs venninne Eva Franchell har fortalt at hun forsøkte å slå ned drapsmannen da han gikk til angrep, men Mijailovic var for sterk.

Ifølge vitner sa Mijailovic "skyld på deg selv" til Lindh da hun lå blødende på gulvet etter overfallet.

Da han kom hjem, skiftet drapsmannen klær. De blodige buksene gjemte han under en stein i skogsområde i Södertälje.

Allerede samme kveld fortalte han sin mor at det var han som hadde drept utenriksministeren, ifølge påtalemyndighetenes saksdokumenter.

— Jesus valgte meg

I avhørene har Mijailovic forklart at han hørte stemmer som befalte ham å hugge ned Anna Lindh. Når avhørslederen spør hvem stemmene tilhører, svarer Mijailovic:

— Jeg vet ikke. Jeg tror det er Jesus. At han har valgt meg ut.

Mijailovic visste at det var utenriksministeren han angrep. Men han kan ikke forklare hvorfor han ble så aggressiv da han så henne.

— Jeg kjenner ikke noe hat mot henne eller noe sånt. Hun er en kjempesnill person og sånn, jeg vet ikke hvorfor det skjedde, har han sagt i avhør.

Fant EU-brosjyre

Ifølge advokat Peter Althin hadde hans klient ikke noe politisk motiv for å drepe Anna Lindh. Politiet fant en euroseddel og en brosjyre om EMU i klærne til Mijailovic, men han hevder at han er uinteressert i politikk og bare hadde plukket med seg brosjyren fra en stand tidligere på dagen.

25-åringen hadde på seg skuddsikker vest drapsdagen. Det forklarer han med frykt for å bli angrepet selv. Mijailovic hadde ikke tatt medisinene sine, og slet med store psykiske plager.

— Jeg trodde noen ville hoppe på meg. Derfor hadde jeg vest og kniv, har han forklart i avhør. Rettssaken mot Mijailovic starter i Stockholm Tingsrett onsdag.

DRAPSVÅPENET: Politiet tror denne Morakniven ble brukt under drapet.
SCANPIX / POLITIET
BEVIS: Anna Lindhs istykkerrevne jakke er blant de tekniske bevisene som påtalemyndighetene vil legge frem. Pilene markerer knivstikkene.
SCANPIX / POLITIET
TILTALT: Mijailo Mijailovic har fortalt detaljert om drapet på Anna Lindh.
FOTO: SCANPIX