En14 år gamle jenta skal ha blitt holdt innesperret i en leilighet i Göteborg i mer enn ett år. Der skal hun ha blitt utsatt for daglige voldtekter og mishandling. Ifølge svenske Expressen GT startet det med foreldrene til en psykisk utvikliningsshemmet mann fikk det for seg at han ville bli friskere hvis han fikk seg en kone. Så de kjøpte en 14-årig jente til han i Beograd.

-Faren hennes er fattig og skal ha fått 1000 euro for henne, sier en kilde til avisen.

Familien skal tilhøre romfolket. Jenta skal ha blitt tvunget til å forlove seg på romsk vis med 25-åringen og ble tatt med til familiens leilighet i Gøteborg. Jentas far skal ha vært en god venn av familien, og de kommer fra det samme området på Balkan. Da politiet slo til mot familiens leilighet forrige uke skal jentas far ha vært tilstede for å diskutere giftemålet og eventuelt sette en dato, skriver GP.se. Fire personer er pågrepet. De nekter straffskyld.

-11-åring solgt for 7-9000 euro

At foreldrene til en jente får brudepris av mannens familie, er vanlig blant romfolk. Det bekrefter sosialantropolog og romkjenner Ada Engebrigsten, som riktignok ikke vil bruke ordene kjøp og salg. Aftenposten.no har tidligere skrevet om menneskehandel-saken som skal opp for retten i Bergen neste år.

Politiet mener de syv siktede romfolkene fra Romania, som nekter straffskyld, tvang seks mindreårige jenter til å tigge, stjele og selge falske gullsmykker i Norge. Siktelsen inkluderer også seksuelle overgrep og tilfeller av tvangsgifting.

Blant annet skal en jente ha blitt tvunget til å gifte seg i Romania allerede som 11-åring med en mann på 19 år. For dette skal en av de siktede ha fått 7-9000 euro av mannens foreldre. Året etter skal hun ha blitt giftet bort til en 16-åring, mot 3000 euro.

— Vanlig mange steder

— Brudepris er tradisjon blant rom, og det betegnes ikke som kjøp og salg. Det er helt vanlig mange steder i verden. Det er utveksling mellom flere familier, der mannens familie må betale for et nytt familiemedlem. Saken i Bergen kjenner jeg bare fra media, og det er usikkerhet om fortolkningen. Dette i Gøteborg synes jeg høres ut som kynisk utnyttelse, at hun er giftet mot sin vilje og at det er en kriminalsak, sier hun.

- Synes du det er greit med slik medgift og at man gifter seg som 14-15-åring?

-Jeg er sosialantropolog og prøver å forstå ting ut fra deres egen kontekst. Mange av disse ungdommene lever i romsamfunn der det er det å være gift som gir livet mening. I den grad man blir tvunget til det, er det illegitimt og kriminelt. I den grad de unge er den del av dette, er det sånn det er. Jeg vil ikke dømme et samfunnssystem på det grunnlaget.

- Lengst nede på skalaen

Menneskehandel har blitt satt på dagsorden i Sverige etter Gøteborg-saken, og i går omtalte Aftonbladet et annet tilfelle av påstått menneskehandel med en ung jente.

— Romjenter står lengst nede på skalaen i menneskehandlernes øyne, sier Kajsa Wahlberg ved Rikskriminalpolitiet.

— Jentene vokser ofte opp i et patriarkisk miljø. De forventes å behage. Samtidig, hvis de ikke går på vanlige skoler, lærer de ikke hvilke rettigheter de har, sier hun.

I fjor ble det anmeldt 53 tilfeller av menneskehandel i Sverige. 22 av ofrene var barn.