På banen er Roja et åpenbart teknisk talent, og det har også gjort henne til kaptein på jentelaget. Mens de fleste lagvenninnene vil bli værende med familien i Afghanistan, drømmer Roja (16) om et liv uten fattigdom og problemer et sted i Vesten.

Mistet faren

Roja gråter når hun forteller om hvordan faren lå syk hjemme i tre dager før han døde av diabetes i fjor sommer. Da mistet de hovedforsørgeren og den beskyttelsen det mannlige familieoverhodet representerer i Afghanistan.

Kort tid etter dødsfallet møtte menn opp på døra hos Rojas familie i et av de fattigere strøkene i Kabul. De ga beskjed om at familien måtte flytte ut fordi de skulle ta over huset og tomten.

Stjeler eiendom

Eiendomsretten har svakt vern i Afghanistan. Ofte er det den sterkestes rett som gjelder. I år er flere store korrupsjonsskandaler blitt avslørt i afghansk presse. Mektige menn har røvet til seg eiendommer som tilhører fattige eller det offentlige. Lovbruddene er blitt gjort mulig gjennom bestikkelser av sentralt plasserte myndighetspersoner. Afghanistan er ifølge organisasjonen Transparency International verdens tredje mest korrupte land, bare slått av Burma og Somalia. På offentlige kontorer i Kabul overrekkes bestikkelsene åpenlyst. De offentlig ansatte unnskylder seg med at den ordinære lønnen deres er så lav at det er umulig å leve av den.

Vil vekk

Rojas familie fikk hjelp og mennene frafalt kravet om huset i fjellsiden i Kabul. Roja skulle ønske hun var født i et annet land. Når hun blir spurt om hvor hun tror hun er om fem år, sier hun bare at hun håper hun ikke er i Afghanistan. På fotballturneringer i Tyskland, Bangladesh og Jordan har hun sett hvor mye bedre livet kan være.