Vi ser det med en gang vi kommer: Det er noe med Blair.

Ikke det at hun sitter på fortauet og synger til en liten gul blomst som har presset seg opp mellom betongplatene.

Det er noe med ansiktet, med blikket. Men vi spør ikke. Ikke ennå.

Hun går inn i det rosa huset.

Svakeste gruppe i USA

Vi er ikke mer enn ti minutter fra klinikken til Aquino, i enden av en sliten, asfaltsprukken gate. Noen av de forfalne husene her, får vi senere vite, er narkoreir. Men det rosa huset er et veldedig hjem for unge mødre.

Hope House, håpets hus.

Unge mødre er USAs svakeste gruppe. De har den høyeste fattigdomsraten av alle demografiske grupper. Og 60 prosent av barn med alenemødre er fattige.

Blair setter seg i en Fretex-sofa ved vinduet. Hun fikk en sønn da hun var 19. Han bor hos foreldrene nå. Her bor hun med datteren Sarah på to.

— Jeg prøver å bli rein, sier Blair (25).

Og forteller det vi allerede har sett. Åtte år med narkotikamisbruk, hovedsaklig meth, en hjemmelaget form for speed som har forpestet småby-USA de siste ti årene.

Opprør mot foreldrene

— Hvis jeg skal få tilbake foreldreretten må jeg holde meg unna narkoen, sier hun.

— Hvis ikke jeg klarer det nå mister jeg alt.

Blair vokste opp i et strengt kristent hjem. Foreldrene var katolikker.

— De er «normies», helt vanlige folk. De oppdro oss veldig strengt. Men jeg var alltid i opprør, og de kunne ikke kontrollere meg. Nå er de skuffet. Og sint. Og forbannet.

Tenåringsgraviditet har vært et stort tema i år. Først gikk tabloidene berserk over at Britney Spears 17 år gamle søster Jamie fikk barn. Så kom kunngjøringen om at visepresidentkandidat Sarah Palins datter Bristol, også hun 17, er gravid.

Nedgangstider

Det amerikanske helsedirektoratet (National Institutes of Health, NIH) rapporterte dessuten at antall tenåringsgraviditeter nå øker, for første gang på 15 år.

Amerikanske tenåringsjenter fødte 435.000 barn i 2006, en tredjedel får barn før de er tjue. 729.000 tenåringsjenter var gravide. Det er dobbelt så mange som i England og åtte ganger så mye som Nederland.

«Tenåringsgraviditet er en av de viktigste målestokkene på helsetilstanden for tenåringsbefolkningen fordi det ikke bare reflekterer helsen deres på dette punktet, men også deres helse og velvære i de neste 20 til 40 årene,» sa NIHs direktør for statistikk Edward J. Sondik i en kommentar.

Økt tenåringsgraviditet er typisk en følge av økonomiske nedgangstider. Amerikanske tenåringer bruker dessuten prevensjon mye mindre enn sine europeiske jevnaldrende. Dessuten setter statistikken et kritisk fokus på avholdenhets-undervisningen. Cirka en fjerdedel av amerikanske barn har avholdenhetslære i stedet for seksualundervisning på skolen. Dette har vært en av Bush-regjeringens sosiale hjertesaker.

Abort aldri aktuelt

Mary Touchette (18) venter sitt andre barn om noen få måneder. Sønnen Joshua på 10 måneder sitter på armen hennes. Hun viser oss rommet sitt på Hope House.

En seng, et par bilder, en liten sekk hvor hun har alle eiendelene sine.

Mary flyttet rundt med moren i hele oppveksten.

— Mamma kom stadig vekk i trøbbel og vi måtte flytte. Jeg har gått på seks forskjellige skoler, forteller hun.

Abort var aldri en mulighet da hun ble gravid som 17-åring.

— Det var ikke i bevisstheten min i det hele tatt. Det er jeg helt imot, sier Mary.

Hun ble gravid igjen nesten umiddelbart etter at Joshua kom til verden. Da fikk barnefaren nok.

Voldelig mann

— Det var mye press på oss. Plutselig skulle vi ha to barn. Han ble voldelig. Så jeg reiste hit, forteller hun likefrem.

Og hva nå?

— Jeg forsøker å få meg en jobb på en bensinstasjon, sier Mary. - Kanskje kan jeg gå på college.

Kanskje kan hun bli sykepleier. Fire andre jenter på Hope House får hjelp til å ta utdannelse. Kanskje. Om ett år. Eller to.

Hva håper hun for barna sine?

Mary begynner plutselig å gråte.

— Jeg håper barna mine gjør det bedre i livet enn meg. At de vil se meg og tenke seg om og få lyst å gjøre det bedre.

Hva mener du kan gjøres for å få ned aborttallene? Legg inn dine kommentarer under!

Aarekol, Marita
Aarekol, Marita