Lamin er formann for de krigsskadde amputertes forening i Murray Town Camp i Sierra Leones hovedstad, Freetown.

En leir etablert av landets myndigheter for å få noen av borgerkrigens mest synlige ofre bort fra gatene.

Arm— og benstumpene er det talende vitnesbyrdet om borgerkrigens råskap. Både opprørssoldater og regjeringsvennlig milits tok i bruk macheter, økser og haglgevær for å uskadeliggjøre de som «ikke var med dem».

Valgdag

I dag er den første offisielle valgdagen i Sierra Leones liv.

2,3 millioner av landets innbyggere har registrert seg for å kunne velge president og nasjonalforsamling.

Alan Doss, leder for FNs utviklingsprogram (UNDP) og koordinator for FNs mangslungne hjelpeprogram, sier til Bergens Tidende at han tror på høy valgdeltagelse - kanskje så høy som 85-90 prosent av dem som har registrert seg.

Valgkampen har vært rolig. Inntil lørdag, valgkampens siste dag. Da braste tilhengere av regjeringspartiet SLPP og tidligere opprørssoldater, organisert i RUFP, sammen i et kaos av flygende stein og svingende stokker. Soldater fra FNs fredsbevarende styrke, UNAMSIL, måtte settes inn for å forhindre et virkelig blodbad i Freetown.

Reddet datteren

Lamin Jusu Jaha satte seg til motverge da RUF-soldater trengte seg inn i huset hans under slaget om Freetown i 1999. Han ville redde den fjorten år gamle datteren fra å bli bortført av opprørerne. Hun kom seg vekk, men Lamin ble overmannet og ført frem for en 18-19 åring ikledd en T-skjorte der det sto «C-in-C, Cutting hands» - kommandør for kutting av hender.

— Gjør slutt på ham, lød ordren.

Bundet med armene bak på ryggen fikk han dem begge hogget av ved albuen.

— Konen fant meg i en blodpøl og brakte meg til sykehus. De to som lå på hver side av meg døde, forteller Lamin nøkternt, mens han gestikulerer med protesene.

Lamin er blant de heldige. Han kom raskt til rehabilitering i USA, og han er allerede en kunstner med de kunstige hendene. Han skriver, kler seg, knytter skoene, svinger hakken og bruker spaden. Noe han demonstrerer, mens han forsikrer at han ikke er hevntørstig:

— Det er ingen løsning at jeg søker hevn mot dem som skadet meg. Da kommer vi ikke videre.

Flyktningerådet bygger

Lamin har også kunnet flytte til et av de 219 husene som er bygget av Det norske Flyktningerådet - et internasjonalt bistandsprosjekt med målsetning om at de amputerte skal klare seg selv så langt som mulig.

Da BT besøkte leiren for noen dager siden, sto 20 nye familier for tur. De fikk delt ut såkorn, trillebår og redskaper fra en kanadisk hjelpeorganisasjon.

Døren til et nytt liv er åpnet på gløtt.

Men fortsatt bor det 230 amputerte med familiene i Aberdeen Road, til sammen et par tusen mennesker.

Mange av dem øyner ikke annet enn håpløsheten. Som 16 år gamle Meraitu Kamera. Hun var ikke mer enn 13-14 år da hun fikk hugget av begge armene sine etter at opprørssoldatene hadde drept broren foran øynene på henne.

Nå bor hun her i leiren sammen med tantene sine, hun vet ikke noe om moren og andre søsken.

Jeg skulle så gjerne begynt på skolen igjen, sier hun stille.

fakta/Sierra Leone

Hovedstad: Freetown

Areal: 71.740 kvkm

Folketall: 4.717.000

Bruttonasjonalprodukt pr. innbygger: US$ 260. Eksport: Diamanter, titanium og kakao.

  • I perioden1960-70 var Sierra Leone regnet som et av de afrikanske landene som raskest kunne klare seg på egen hånd. Landet hadde enorme naturressurser, fruktbart jordsmonn og store muligheter for utvikling av alle former for turisme.
  • I dag, etter ti års borgerkrig, regnes landets som verdens fattigste og minst utviklede.
  • Gjennomsnittsalderen er 48 år. Hvert fjerde barn dør før det fyller fem år, ifølge levekårsindeksen som lages av FNs Utviklingsprogram, UNDP.
  • Beskyttet av FNs største fredsbevarende styrke (ca. 37.000 mann) går landets innbyggere i dag til sitt første virkelige flerpartivalg. Frem til 1992 var landet en ettpartistat, ved valget i 1996 var det mange som ikke kunne stemme på grunn av borgerkrigen.
  • Norge er stor bidragsyter til gjenoppbyggingen av Sierra Leone. Bare til det spesielle fondet for den praktiske gjennomføringen av valget har Norge bidratt med ca. 10 prosent av utgiftene, sammen med bl.a. Canada, New Zealand og Tyskland.
BRUTALT KAPPET AV: Lamin Jusu Jaha mistet begge underarmene i 1999, men klarer seg i dag meget bra takket være de kunstige armene han fikk etter rehabilitering i USA.
FOTO: ATLE M. SKJÆRSTAD