Statsministerkandidat Romano Prodi sier at han skal lede en sterk regjering og styre Italia i fem år. Andre spør allerede hvem som kommer til å dolke ham i ryggen.

– Det blir komplisert og vanskelig, men vi skal jobbe sammen i

koalisjonen og sammen med alle italienere – også de som ikke har stemt på

oss, sa Prodi (66) på en pressekonferanse tirsdag. Han sa også at koalisjonens program står fast og at han vil arbeide for dannelsen av et stort demokratisk parti i Italia.

Statsminister Silvio Berlusconi (69) har imidlertid langt fra

innrømmet noe nederlag. Han forholder seg taus, mens talsmenn understreker at Berlusconi fremdeles leder det største partiet i nasjonalforsamlingen. På børsen steg verdiene til aksjene i Berlusconis medieselskap tirsdag, mens aksjemarkedet ellers falt av frykt for politisk handlingslammelse.

Regjere på nåde Prodi har trolig, takket være flertallspremien, sikret seg et solid flertall i deputertkammeret. Marginen var imidlertid liten. Rundt 25.000 stemmer skilte den ene alliansen fra den andre. Høyresiden har forlangt at 500.000 forkastede stemmer må telles på nytt.

– I senatet fikk faktisk Berlusconis koalisjon Frihetenes hus flest stemmer. Seks senatorer velges imidlertid av italienere bosatt i utlandet og de sikrer trolig Prodi en hårfin kontroll over senatet med 158 senatorer mot 156 for Frihetenes hus. Rent flertall krever imidlertid 162 mandater.

«Trekk dere» Prodi kan muligens også få støtte fra sju senatorer som er utnevnt på livstid. En av dem, tidligere president Francesco Cossiga, oppfordrer imidlertid sine kolleger til å holde fingrene fra fatet.

– Nå er det på tide at gamlingene går hjem. Både Prodi og Berlusconi må trekke seg. Italia burde styres av et forretningsministerium inntil en ny valglov er på plass og man kan gå til urnene på nytt, tordner 77-åringen.

Italias nestor i statsvitenskap, professor Giovanni Sartori, tror ikke det kommer til å skje. Likevel mener også han at det ville være det beste.

– Landet er uregjerlig, ikke bare på grunn av valgresultatet. Det kan godt hende vi får en regjering, men vil den kunne regjere? spurte Sartori retorisk under et debattprogram på Radio24.

Kritisk Italias økonomi sliter i motbakke med nær nullvekst og økende gjeldsbyrde. Kredittvurderingsselskapene Standard & Poors og Fitch varsler nedjusteringer i Italias kredittverdighet hvis ikke en ny regjering forbereder økonomiske reformer. Noe slikt har Italia egentlig ikke råd til.

Det er ventet å ta rundt en måned før framtidens italienske politiske landskap krystalliserer seg. Ny president skal velges i midten av mai og mange arbeider for å gjenvelge president Carlo Azeglio Ciampi for å sikre et minimum av stabilitet. Ciampi har imidlertid selv utelukket å sitte en periode til.

– Det er helt umulig å si hva som kommer til å skje nå. I politikk er usikkerhet en ganske farlig ting. Det som er sikkert, er at sentrum-høyresiden har vunnet selv om den tallmessig har tapt. Hvis du leder 2-0 i en fotballkamp og det er ti minutter igjen og så ender med uavgjort 2-2, føles det verre enn et tap etter å ha spilt en god kamp, sier Mark Gilbert, professor i politisk historie ved Universitet i Trento, til NTB.