— Det har vært helt forferdelig å se på det som har skjedd i hjemlandet mitt den siste tiden. Du er vant til å se slike bilder fra andre land - Irak, Iran, Syria - men du tror aldri det skal skje der du selv bor. Så ser du plutselig de gatene der du gikk da du var student, som er forvandlet til en kampplass. Og ikke minst, venner som er midt i de dramatiske hendelsene, sier Anatolii Kyryliuk.

25-åringen er vokst opp i sentrale Ukraina, og har studert og jobbet i Kiev.

Under demonstrasjonene de siste månedene har flere av hans studievenner dukket opp på fjernsynsskjermen.

— Blant annet så jeg en jente jeg kjenner. Politiet rev henne ut av en bil og banket henne opp. Hun hadde masse blod på seg, sier Kyryliuk.

Studerer i Bergen

Han har studert norsk i hjemlandet, og har siden 2012 bodd i Norge for å ta en mastergrad i menneskerettighetsstudier. For tiden bor han i Bergen.

— Jeg skal egentlig skrive masteroppgave dette semesteret, men det er så vanskelig å konsentrere seg når alt dette foregår, sier han.

Om lag 100 demonstranter ble drept i kampene i Kiev tidligere i februar. Alle Kyryliuks venner som har deltatt i demonstrasjonene, er i live.

Selv hadde han også lyst til å bidra.

— Det var en kamp inn i meg. Skal jeg dra, skal jeg ikke. Men jeg har en forlovede og forpliktelser her i Norge. Og rasjonelt sett kunne jeg kanskje bidra mer herfra med det arbeidet den Ukrainske foreningen i Norge gjorde, enn å være enda en mann som kastet stein. Men hadde jeg vært i Ukraina, ville jeg nok ha stått der sammen med vennene mine, sier Kyryliuk.

Usikker på fremtiden

Han synes ikke den nye regjeringen er noen optimal løsning.

— Folk sto ikke på Maidan-plassen bare for å få Janukovitsj til å gå, for å få Julia Timosjenko løslatt, eller for å få opposisjonen tilbake til makten. For de som har tatt over nå, er heller ikke nye. Og man ser med en gang at de begynner å gjøre lignende feil som forrige regjering. De konsentrerer seg om andre ting enn det som virkelig kunne løst Ukrainas problemer, sier 25-åringen.

Et nytt parlamentsvalg må til for å få endringer, mener han.

— Det kommer presidentvalg, men presidentposisjonen er blitt svekket. Dermed kommer ikke en ny president til å utgjøre noen stor forskjell. Det kommer så klart til å bli endringer, men spørsmålet er om de blir store eller små. Akkurat nå tror jeg ikke en gang de beste ekspertene kan spå hva som vil skje.

- Folk på Krim er redde

Etter Janukovitsj-regimets fall, er situasjonen mellom Ukraina og Russland anspent. Fredag anklager innenriksminister Arsen Avakov Russland for å drive væpnet okkupasjon, etter at det som ifølge flere kilder skal være russiske soldater tok kontroll over to flyplasser.

Kyryliuks søster har bodd på Krim-halvøyen i mange år, og forteller at folk der har latt seg farge av informasjon i statseide medier, som sier at demonstrantene i Kiev er fascister og nasjonalister.

— Når de nå ser at de såkalte nasjonalistene er kommet til makten, begynner folk å bli redde, sier Kyryliuk.

En stor andel av de drøyt 2 millioner menneskene som bor på Krim-halvøyen er etniske russere, og mange av dem misliker utviklingen i Kiev der mer EU-vennlige krefter nylig grep makten og avsatte president Viktor Janukovitsj.

Den russiske svartehavsflåten har sin base i Sevastopol på Krim-halvøyen, som siden 1991 har hatt en stor grad av selvstyre.

— Det som skjer på Krim nå er vel som forventet. Når Russland mister innflytelse, prøver de å gjøre det de kan. Og siden Krim har selvstyre, er det enklest for dem å nå frem der, sier Kyryliuk.

- Uklokt av Russland

Han er kritisk til den nye regjeringens vedtak om å vedta en språklov som sier at ukrainsk skal være det eneste offisielle språket i landet. Den gamle loven tillot bruk av minoriteters morsmål i offisielle sammenhenger i regioner der mer enn 10 prosent tilhørte minoriteten.

— Den nye språkloven provoserer selvfølgelig russerne på Krim-halvøyen, sier Kyryliuk.

Han har likevel ingen tro på at det vil bryte ut noen ny Krim-krig.

— Det ville vært uklokt av Russland. Krim er avhengig av både kraft og vann fra Ukraina, så det ville gå hardt ut over befolkningen. Men jeg tror nok de prøver å gjøre situasjonen så ustabil som mulig, sier masterstudenten.

Han er for tiden på vinterferie i Trondheim, men følger stadig med på nyheter fra hjemlandet, og deltar i informasjonsarbeid og demonstrasjoner i regi av Ukrainsk forening i Norge. Studiene er mer eller mindre satt på vent.

— Veilederen min ringte meg for noen uker siden og lurte på om jeg trenger en utsettelse. Men jeg håper det roer seg ned hjemme nå, så skal jeg jobbe dobbelt så fort, sier Kyryliuk.

STUDENT: Anatolii Kyryliuk (25) har studert norsk i Kiev, og jobber nå med en mastergrad i Norge.
PRIVAT