Den omstridte FN-sjefen tok seg god tid, og svarte utdypene på spørsmål om sin egen lederstil. Så utdypene svarte han at da han var ferdig, var pressekonferansen over. Det ble dermed ikke anledning til å spørre om verken Afghanistan, klimautfordringer eller andre internasjonale spørsmål.

– Som internasjonal leder på toppnivå må jeg tåle kritikk, og jeg ønsker konstruktiv kritikk velkommen. FN består av 192 land med svært ulik bakgrunn og kultur, og for meg er det viktig å fra alle disse til å jobbe sammen. Og jeg prøver stadig å forbedre meg på den jobben, sa han

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Uhemmet Norges-skryt Kanskje for å demme opp mot den kritikken som er kommet fra norsk diplomati, dro generalsekretæren en lang lekse om hvor viktig Norge er, og alltid har vært, for FN. Like fra den første generalsekretær Trygve Lie, hvis grav han bekranset etter pressekonferansen, til statsminister Jens Stoltenberg og den sittende norske regjeringen.

– Både med FN-tropper og innen klimaarbeid og avskoging spiller Norge en svært viktig rolle, sa han. Bin Ki-moon trakk også frem at Norge var et av verdens fem land som innfrir kravet om nasjonal bistand til FN-systemet.

Det var nesten ikke stopp i Norges-skryten da FN-sjefen fikk ordet etter Stoltenberg på pressekonferansen.

Norges statsminister sa for sin del at det hadde vært nyttige forhandlinger mellom ham i Ki-moon, og at han var glad for at generalsekretæren tar klima så på alvor at han nå vil studerer klimaeffekten i Arktis i flere dager, men base på Svalbard.

Ban Ki-moon inviterte også Stoltenberg til et eget toppmøte om klimaspørsmål i september, der ledere for de land som jobber mest intenst med disse spørsmålene skal komme sammen for å prøve å finne en løsning før København-konferansen i desember.