KLAUS JUSTSEN

Korporal Charles Graner holder fast på at han bare fulgte ordre og gjorde bruk av sine erfaringer som fengselsbetjent, når han disiplinerte de irakiske fangene i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad.

«Bandelederen»

Graner, som regnes som «bandelederen» og hovedansvarlig for de utallige overgrepene på fangene som i fjor ble dokumentert med offentliggjøringen av en rekke oppsiktsvekkende bilder, er nå som førstemann stilt for en militærdomstol.

Tiltalte risikerer opp til 17 og et halvt års fengsel hvis han finnes skyldig i bl.a. grov vold, sammensvergelse og pliktforsømmelse. Flere av hans soldatkamerater har erklært seg skyldige, og er idømt straffer på opp til ett års fengsel mot å opptre som vitner i den nye saken.

Aktor innledet saken på Fort Hood-basen i Texas med nye bilder og videoopptak som dokumenterte flere av Graners overgrep på både mannlige og kvinnelige fanger. En ung irakisk kvinne ble tvunget til å blotte brystene.

— Heiagjeng

Ifølge forsvareren Guy Womack var det ikke snakk om overgrep. Fangene var bare brakt under kontroll. Soldatene hadde opptrådt som en heiagjeng under en fotballkamp.

Det ventes at aktor de kommende dagene vil legge frem flere hundre e-post, der Charles Graner overfor venner og familie forteller om behandlingen av fangene uten på noe tidspunkt å nevne at han bare fulgte ordre.

Flere soldatkamerater forklarte ved sakens åpning at de hadde nektet å delta i den brutale behandlingen og til slutt hadde gått til sine overordnete. De hadde også hørt Graner skrytende fortelle at han holdt seg i form ved å slå fangene.

- Uhyre ...

Tiltalte forsøkte å bagatellisere saken. - I dag finner vi ut hva slags uhyre jeg er, sa Graner da han møtte i sin nypressete uniform.

Juryen består av ti soldater som alle har gjort tjeneste i Irak eller i Afghanistan. Ifølge militær lovgivning kan den tiltalte finnes skyldig hvis bare syv av jurymedlemmene er enige.

NYPRESSET UNIFORM: Korporal Charles Graner stilte i ulastelig uniform i retten.<br/> FOTO: JEFF MITCHELL, REUTERS