At rettsaken mot Taylor er prinsipielt viktig er nok ikke hovedgrunnen til at 200 journalister krangler om plassen i rettssalen i Haag. Spesialdomstolen for Sierra Leone har nemlig beordret supermodellen Naomi Campbell i vitneboksen, skriver Aftenposten.no.

I dag innrømmet den britiske skjønnheten hun mottok «noen små skitne steiner» etter en gallamiddag i Cape Town for nesten 13 år siden. Om det dreier seg om uslepne diamanter, og om de var fra Taylor, er fortsatt uklart.

Les vår utenriksblogg: Motvillig Campbell i retten

Taylor er tiltalt på 11 punkter, blant annet for å ha solgt våpen til den notoriske opprørsgruppen RUF da borgerkrigen nabolandet Sierra Leone raste på 90-tallet. I bytte skal han ha fått uslepne diamanter, noe Taylor bastant fornekter.

Om Campbells gave viser seg å stamme fra konfliktområdet, kan han være på tynn is.

Glamour

Historien strekker seg tilbake til en vårdag i Sør-Afrika i 1997. Supermodellen var personlig invitert av Nelson Mandela for å spre glans over jomfruturen til det nyrestaurerte Blue Train, landets motstykke til Orientekspressen. Om bord var også musikkprodusenten Quincy Jones, skuespillerinne Mia Farrow, Liberias nyvalgte president Charles Taylor og en rekke andre celebriteter.

Etter togturen fra Pretoria til Cape Town spiste det fornemme selskapet gallamiddag i Mandelas residens, og det er disse kveldstimene Haag-etterforskerne vil vite mer om.

Campbell, som var Taylors borddame, må gjort inntrykk på liberieren, for både Mia Farrow og Campbells daværende agent, Carole White, hørte ham si at han ville gi henne diamanter. Etter måltidet så White tre av Taylors menn banke på modellens dør og gi henne noen steiner.

Fikk diamanter

Farrow, Frank Sinatras tidligere kone, påstår at Campbell beskrev hendelsen ved frokostbordet dagen etter.

— Hun fortalte meg at hun ble vekket midt på natten av noen menn ga henne en stor diamant fra Charles Taylor.

Det er fortsatt uklart hvor mange steiner det faktisk er snakk om. Ifølge Farrow var det én, mens White mener det var seks uslepne diamanter.

Ifølge White donerte supermodellen diamantene til Mandelas veledighetsorganisasjon dagen etter, men ifølge avisen Daily Mail skal ikke organisasjonen ha sett noe til steinene.

Har nektet

Hendelsen gikk nesten i glemmeboken, hadde det ikke vært for at Farrow plutselig leste om rettssaken mot Taylor. Hun kontaktet domstolen og gikk til pressen med historien sin.

Naomi Campbell har nektet for å ha fått noe som helst av Taylor, og hun har avfeid journalistene med mutte avvisninger.

— Jeg fikk ingen diamanter, og jeg ønsker ikke å prate om saken, var alt ABC fikk ut av henne tidligere i år.

— Jeg vil ikke bli innblandet i denne saken. Mannen har gjort forferdelige ting og jeg vil ikke utsette familien min for fare, fortalte hun talkshowdronning Oprah Winfrey noen uker senere.

Voldsomt oppstyr

Det spiller ingen rolle for Haag-domstolen, som beordret henne til Nederland for å forklare seg. Og Haag-domstolen har neppe opplevd like mye medieoppmerksomhet som nå. 200 journalister har meldt sin ankomst og ti mobile tv-studioer står oppstilt utenfor rettssalen.

Galleriet har bare plass til 40 personer, og pressesenteret rommer ytterligere 36.

— Interessen er ute av proposjoner, sier juseksperten Jon Silverman til BBC.

Blodig krig

Charles Taylor ble utdannet i USA, men reiste tilbake til Liberia for å jobbe for regjeringen til daværende president Samuel Doe. Da han fikk sparken etter korrupsjonsanklager, reiste han til Libya for å få militær trening. Med Gadaffis støtte kastet han seg inn i en blodig borgerkrig som kostet Doe både makten og livet.

I 1997 ble Taylor, som nå hadde kontrollen over store deler av landet, valgt til president med slagordet "han drepte moren, han drepte faren min, men jeg stemmer på ham likevel". I de påfølgende årene skal han ha væpnet den notoriske RUF-geriljaen i nabolandet Sierra Leone, i bytte mot diamanter.

Han skal også ha vært involvert i rekrutteringen av barnesoldater til opprørsgruppen.

Spesialdomstol

Spesialdomstolen for Sierra Leone ble opprettet i januar 2002 etter en avtale mellom FN og myndighetene i Sierra Leone. Den skal straffeforfølge de som har størst ansvar for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og andre alvorlige forbrytelser begått i Sierra Leone etter 30. november 1996.

I utgangspunktet skulle rettssaken foregå i Sierra Leones hovedstad Freetown, men den ble flyttet til Haag i frykt for uroligheter.

Taylor er den første afrikanske statsoverhodet som er tiltalt for brudd på menneskerettighetene. Han skal blant annet ha bidratt til drap, lemlestelse, sexhandel og voldtekt.