Ludmila Knapstad

Popova-Kollong, som nå er fransk statsborger, har den siste uken avslørt arbeidsmetodene til Russlands største oljeselskap.

Mikhail Khodorkovskij, Russlands rikeste mann og sjef for Yukos, ble fengslet 25. oktober. Oljemagnaten som har personlig formue på omkring 57 milliarder kroner, er siktet for skatteunndragelse og svindel i milliardklassen. Denne uken ble ikke lettere for det skandaleombruste russiske storkonsernet.

Fikk millionbot

Mens den amerikanske advokaten til Mikhail Khodorkovskij besøker alle europeiske hovedsteder for å fortelle om Yukos-skandalen, har Yukos-sjefen igjen kommet på førstesidene i hjemlandet. Denne gangen sammen med en tidligere ukjent kvinne. Den blonde skjønnheten Elena Popova-Kollong hevder hun har hjulpet Yukos med å hvitvaske og unndra fra skatt flere hundre millioner US-dollar. Hun avslørte dette først i et intervju med franske Paris Match og det sveitsiske ukebladet LýHebdo.

Elena Popova-Kollong er russisk født, men har bodd i Frankrike de siste 15 årene.

— Yukos driver etter råtne metoder, men skjuler det med fine ord og fine forbindelser, sier Elena Popova-Kollong i et intervju med den russiske avisen Izvestia.

Ifølge Paris Match er Popova-Kollong dømt til ett år betinget fengsel og til å betale en bot på 15 millioner euro for skattesvindel i Frankrike.

Elskerinne-utgifter

Hun hadde sitt eget firma i Paris da hun møtte Aleksej Golubovitch, som da var banksjef i MENATEP. Han ble deretter finansdirektør i Yukos. I perioden 1996 til 2000 var Elena Popova-Kollong hans forlengede arm i Europa. På hans anmodning hadde hun registrert mer enn 30 offshoreselskaper i forskjellige land, og hadde som oppgave å kjøpe aksjer både til Yukos og til andre russiske selskaper.

Fra starten reagerte hun på at det ikke ble betalt skatt av disse transaksjonene.

— Hvert år passerte ca 300 millioner dollar gjennom mine konti, forteller Popova-Kollong til Paris Match. I tillegg kom 180 millioner som ble stilt til disposisjon for elskerinner.

Frykter for livet

I 1998 foretok folk fra franske skattemyndigheter en razzia i villaen hennes. Alle private konti ble blokkert og i 2000 ble hun tiltalt for skatteunndragelse. Samtidig brøt Yukos kontakten med henne.

— Jeg hadde advart Golubovitch om at dette kom til å skje. Men han forsikret meg om at jeg ikke skulle få problemer. Fordi han var så sterk og så rik trodde jeg aldri at han skulle oppføre seg slik.

Hun prøvde å få hjelp fra kolleger, uten hell. Da bestemte hun seg for å samarbeide med de russiske påtalemyndigheten. Hun hevder at det var hun som fikk Khodorkovskij fengslet. Nå har hun henvendt seg til domstolen i Genève og anmeldt Aleksej Golubovitch for signaturforfalskning og svindel.

Elena Popova-Kollong nekter å reise til Russland for å vitne der.

— Frykter du for livet ditt, spør journalisten fra Izvestia.

— Selvfølgelig, gjør jeg det. Hver dag de siste to årene har jeg vært virkelig redd.

Avvises av Yukos

Elena har send tre kilo avslørende dokumentasjon til Russland. Russiske myndighetene nekter ifølge den russiske avisen Nezavisimaja gazeta å kommentere både uttalelsen fra Popova-Kollong og innholdet i dokumentene.

Informasjonsavdelingen i Yukos avviser all kjennskap til kvinnen.

— Hun var aldri ansatt i Yukos, sier talsmenn.

<b>RIKING BAK GITTERET:</b> Mikhail Khodorkovskij er god for 57 mrd. norske kroner, og er Russlands rikeste mann. Nå sitter han bak lås og slå i Matrosskaya Tishina-fengslet i Moskva, siktet for skatteunndragelse og svindel.<br/> FOTO: OLEG KOROLEV
<b>HVITVASKER:</b> Elena Popova-Kollong har sendt tre kilo med avslørende dokumentasjon om Yukos forretningsmetoder til Russiske myndigheter. Selv er hun dømt for skattesvindel i Frankrike.