Nøyaktig to uker at Anna Lindh ble drept, tok etterforskningen en ny og dramatisk vending da det svenske politiet i går valgte å løslate den varetektsfengslede 35-åringen, samtidig som en ny mistenkt ble arrestert og siktet for drapet.

Etterforskningsledelsen betegner arrestasjonen som et gjennombrudd, og politiet har tilsynelatende tekniske beviser som knytter mannen til gjerningsstedet. Den arresterte er siktet på såkalt begrunnet mistanke, den sterkeste graden av mistanke i henhold til svensk lovgivning. 35-åringen var siktet på en svakere grad av mistanke, forsterket mistanke, som ga politiet en uke på å fremskaffe godt nok materiale til å få ham siktet på begrunnet mistanke. Det lyktes altså ikke.

Tragisk endelikt

I går ble han løslatt og politiet frafalt hele siktelsen. Den nye arresterte, som politiet i går nektet å avsløre identiteten til, skal senest i løpet av helgen stille i et såkalt grunnlovsforhør, hvor politiet vil legge frem krav om to ukers varetektsfengsling.

Mens politiet nå mener å ha funnet den riktige mannen bak knivdrapet på den svenske utenriksministeren, ser mange svenske tilskuere nok en parallell til Palmemordet. Den gangen ble flere personer siktet underveis i etterforskningen, men ingen av dem ble dømt.

Blant annet satt en 33-årig mann fengslet i lengre tid. Etter at han ble satt fri følte han seg nødt til å flytte fra Sverige. Det var umulig å komme seg unna stempelet som Palmes drapsmann. Han bosatte seg i USA, og fikk et tragisk endelikt da han ble drept i sitt nye hjemland.

33-åringens forsvarer var Gunnar Falk, samme mann som har bistått 35-åringen etter at han forrige tirsdag ble arrestert utenfor Råsunda stadion i Stockholm. den tidligere siktede måtte sitte isolert i ni døgn under konstant overvåkning i fengslet Kronoberg i Stockholm, før han onsdag formiddag kunne forlate fengslet som en fri mann.

Vil kreve erstatning

Statsadvokat Agneta Blidberg opplyste i går på en pressekonferanse, som ble innkalt i all hast, at hele drapssiktelsen mot 35-åringen er frafalt. Så gjenstår det å se hvorvidt han blir siktet for andre forhold. Han har et langt rulleblad, og under etterforskningen av drapet har også nye forhold dukket opp.

Men han kan uansett se frem til en større erstatning. Gunnar Falk har fortalt svensk media at han ennå ikke har diskutert erstatningskravets størrelse med sin klient.

I Palmesaken var politiet også overbevist om at de endelig hadde tatt riktig mann, da de arresterte den alkoholiserte sosialklienten Christer Petterson. Han ble funnet skyldig av byretten, men ble senere frifunnet av en appelldomstol.

Petterson ble tilkjent en stor erstatning, og forsøkte senere å slå mynt på sin status som hovedmistenkt. Blant annet tilsto han drapet i et brev til den svenske avisen Expressen, men han har siden aldri villet bekrefte tilståelsen.

Sikrere denne gang

Faktum er at politiet ikke hadde gode nok tekniske beviser til å felle en drapsmann, og at drapet på den svenske statsministeren ennå ikke er oppklart.

Nå frykter svenskene at også mannen som i går ble arrestert skal vise seg å være feil mann — eller en person som politiet ikke er i stand til å få dømt.

Men påtalemyndighetene synes mer sikker i sin sak denne gangen.

Det at den mistenkte er siktet på et så sterkt grunnlag, må nødvendigvis bety at politiet kan legge frem forholdsvis håndfast materiale i form av tekniske beviser eller vitneutsagn, når en dommer skal ta stilling til kravet om varetektsfengsling. Inntil da holder politiledelsen tradisjonen tro alle kort tett til brystet. Ikke en gang den mistenktes alder ble frigitt. Det ble imidlertid sagt at det dreier seg om en tidligere straffet, og at den personlige profilen ligner den som fikk etterforskerne til å peke på 35-åringen.

Flere kniver stjålet

Svensk media forteller at det er funnet flere nye og avgjørende tekniske spor.. Det er fremdeles også forventninger til at drapsvåpnet, en morakniv, inneholder DNA-spor fra drapsmannen. Å finne disse sporene krever imidlertid helt spesielle analyser, som bare foretas i Storbritannia. Arbeidet med analysene er uhyre komplisert og kan ta fra fire til åtte uker.

De svenske avisene skriver også om en ny oppdagelse som kan være en av grunnene til at etterforskningsarbeidet har vært så komplisert og kaotisk. En gang i løpet av det siste døgnet før drapet, skal det ha blitt stjålet kniver av samme type som den som ble brukt i drapet, fra to ulike forretninger i sentrum av Stockholm. Den ene ligger i et kjøpesenter ikke langt fra NK, hvor Anna Lindh ble stukket ned sent på ettermiddagen den 10. september. Den andre i en verktøys- og elektrobutikk i forretningsarkaden Anna Lindh, sammen med en venninne, spaserte gjennom på veien til NK.

Den nye vendingen åpner for helt nye perspektiver. Den kan føre til en ny fiasko - eller den kan være den avgjørende brikken som baner vei for en oppklaring. Men det endrer ikke ved det faktum at to uker etter drapet på den svenske utenriksministeren, på høylys dag i et tettpakket kjøpesenter i sentrum av Stockholm, er stadig ingen hovedmistenkt stilt foran en dommer

FÅ OPPLYSNINGER: Svensk politi pågrep onsdag en ny mistenkt i Anna Lindh-saken, men etterforskningsleder Leif Jennekvist og statsadvokat Agneta Blidberg var på en pressekonferanse onsdag ettermiddag svært tilbakeholdne med ytterligere opplysninger i saken.<br/> FOTO: FREDRIK SANDBERG,SCANPIX