Etter at McCain-kampanjen har styrt henne unna pressen i to uker, stilte visepresidentkandidat Sarah Palin til intervju i går.

Tydelig nervøs og bevæpnet med et arsenal av intenst innøvde svar virket Sarah Palin mer utilpass enn hun gjorde da hun leverte talen sin på landsmøtet til dundrende applaus og millioner av TV-seere.

Palin ble spesielt hardt grillet på utenrikspolitikk av journalist Charlie Gibson fra TV-kanalen ABC, som har delt intervjuet i fire deler, to i går og to i dag.

Palin har blitt preppet for intervjuet i dagevis av McCains politiske toppeksperter, inkludert kampanjeformann Steve Schmidt.

Hun sa blant annet at hun ønsket å innlemme Ukraina og Georgia i NATO, og at «vi må holde et øye med Russland». På spørsmålet om hun var kvalifisert til å ta over som president i en «stor og farlig verden», sa Palin: — Jeg er klar.

Hun sa videre at hun ikke hadde nølt med å si ja da McCain tilbød henne visepresidentstillingen.

Global oppvarming

Gibson forsøkte å stille Palin til veggs på hennes syn på global oppvarming.

— Mener du at global oppvarming ikke er menneskeskapt? Spurte han.

— Jeg tror nok at menneskelig aktivitet kan bidra til global oppvarming, klima-endringer. (..) Men enten det er menneskeskapt eller det er en del av et naturlig kretsløp, er det noe John McCain og jeg har tenkt å gjøre noe med.

Gibson påpekte at det er vanskelig å gjøre noe med, dersom det ikke er menneskeskapt.

— Ja, svarte Palin, - Og derfor sier jeg at noe av endringen potensielt kan komme fra mennesker.

Dermed har hun beveget seg litt nær-mer John McCains standpunkt, som har vært en av de mest progressive republikanerne på klimaendringer, selv om han har tonet dette ned i løpet av valgkampen.

Palin var imidlertid klinkende klar på at hun står på hjertesaken sin: å få bore etter olje i Alaskas naturpark. Hun forklarte at det dreier seg om et svært lite område, og at boringen kan gjøres uten å ødelegge naturen.

— Jeg og McCain er enige om å være uenige. Men jeg vil prøve å påvirke ham, sa hun.

Bush-doktrinen

Det var tydelig at Palin og hennes coacher hadde forventet seg grilling på utenrikspolitikk. Men Gibson gikk forholdsvis hardt til verks, og spurte henne blant annet om hun var enig i Bush-doktrinen.

Palin ble usikker, og kunne ikke svare. Gibson presset henne en gang til, før han belærte henne om at det var Bushs påstand om at USA har rett til å drive forebyggende krigføring mot land de mistenker for å ha fiendtlige motiver.

Palin prøvde seg med et innøvd svar, og ble flere ganger avbrutt av en aggressiv Gibson, som til slutt presset henne på hvorvidt USA har rett til å angripe mål i Pakistan uten samtykke fra Pakistanske myndigheter.

— Jeg tror at Amerika må bruke alle mulige metoder for å stoppe terroristene som er besatt av å ødelegge Amerika og våre allierte, sa Palin til slutt.

Intervjuet ble gjort i Alaska, der vise-presidentkandidaten var for å se sin sønn Track (19) avgårde til Irak.

I en tale til soldatene trakk Palin linjer mellom angrepene 11. september og Irak-krigen.

— Dere skal forsvare de uskyldige fra fiender som planla og utførte og jublet over angrepene som drepte tusenvis av amerikanere, sa hun.

Visepresident Dick Cheney fikk for fle-re år siden hard kritikk for å antyde at det var sammenheng mellom 11. september og Saddam Hussein. Regjeringen har senere innrømmet at det ikke fantes noen slik link.

Del tre og fire av intervjuet med Palin kommer altså i dag.

MIKE SEGAR