Det hagler og tordner over hodene våre i Arna. Her har Sheyda Okay (30) fått husrom. Etter tre og et halvt år på asylmottak fikk hun for et halvt år siden fast opphold i Norge.

— Det var en lang prosess, og jeg har ikke fått være så virksom som jeg har ønsket. Nå setter jeg alt inn på å lære meg norsk, sier Okay.

Veien fra indre Tyrkia til indre Arna har vært lang og vond. Okay engasjerte seg som skoleelev i Hadep. Den gangen, på midten av 1990-tallet, var det et pro-kurdisk parti som fortsatt var lovlig i Tyrkia. I 2003 ble det forbudt.

— Jeg deltok på noen møter. Det var alt, sier Okay.

Ble ikke trodd

En natt da Okay var 18 år, kom politiet og banket på døren. De tok henne med til nærmeste fengsel i Diyarbakir. Tiden som deretter fulgte, er vanskelig å snakke om.

— De torturerte meg. Kraftig tortur, sier Okay.

Elektriske støt, slag og psykisk press var blant metodene tyrkisk politi brukte. De anklaget henne for å ha vært medlem i det forbudte kurdiske partiet PKK, og for å ha hjulpet PKK-medlemmer som gjemmer seg i fjellene i tyrkisk Kurdistan.

— Jeg sa det ikke var sant, men de hørte ikke på meg, sier Okay.

Etter tretti dager valgte Okay å skrive under på en erklæring om at hun hadde vært PKK-medlem. For den tilståelsen fikk hun to års fengselsstraff.

Ble PKK-aktivist

— Den psykiske torturen fortsatte i fengselet. Men mange hadde det verre enn meg, sier hun.

Okay beretter om innsatte kvinner, barn på 15 år og bestemødre på 70, som bar tydelige tegn på voldtekt.

Da hun slapp ut, valgte hun å gjøre det hun allerede hadde sonet straff for: Hun sluttet seg til PKK og dro til fjells. Der ble hun i to år.

PKK engasjerer seg i geriljakamp mot tyrkiske myndigheter. Målet er et selvstendig Kurdistan.

— Jeg jobbet som journalist, skrev for flere publikasjoner om PKK og hvordan PKK er organisert, hva de kjemper for, sier hun.

Okay viser oss et av sine kjæreste minner, bildet av henne og vinneren av Raftoprisen i 1994, den kurdiske politikeren Leyla Zana. I 2006 lot Zana seg intervjue av Bergens Tidende. Nylig ble Zana dømt til ti nye år i fengsel for å ha uttrykt støtte til PKK.

— PKK er det eneste alternativet for kurderne nå, sier Sheyda Okay.

Tør ikke ringe hjem Hun har av og til kontakt med familien i Tyrkia, men det er svært sjelden.

— De får problemer hvis myndighetene får vite at de har snakket med meg, sier Okay.

Kurdernes områder er delt av fire stater: Tyrkia, Syria, Iran og Irak. Det gjør mulighetene for en egen stat små, tror Okay.

— Det er ingen som hører kurderne. De har ikke støtte fra andre stater, sier hun.

Bør kurderne få sin egen stat? Si din mening!

Ørjan Deisz