Barack Obamas forhold til William Ayers ble brukt av republikanerne i valgkampen til å trekke Obamas vurderingsevner i tvil. Også Demokratenes Hillary Clinton spilte Ayers-kortet mens hun ennå var presidentkandidat.

Visepresidentkandidat Sarah Palin var blant dem som gikk hardest ut. Hun anklaget Obama for å «omgi seg med terrorister» (se video) .

I dag ga han sitt første intervju etter å ha havnet i stormen under valgkampen. På ABCs Good Morning America sa Ayers at republikanernes fremstilling av ham og forholdet til Obama.

— Derfor valgte jeg å ikke kommentere noe av det, sa Ayers.

CNN, New York Times, Washington Post og andre nyhetskilder har konkludert med at Obama og Ayers var bekjente, men at de ikke var nære venner.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Ayers var på 1960-og 1970-tallet en radikal antikrigsaktivist. Han var med å starte the Weather Underground som sto bak flere bombeangrep i USA. I dag er Ayers professor ved University of Illinois i Chicago.

Han har fått kritikk for ikke offentlig å ha beklaget bombeaksjonene. Ayers ble aldri dømt for å ha deltatt i noen av dem.

Ayers-feber

Obama skulle ifølge beskyldningene ha fått hjelp av Ayers til å starte sin politikerkarriere. De to mennene satt også i et styre sammen, i regi av the Annenberg Foundation, som delte ut penger til utdanningsprosjekter i Chicago.

Ayers-forbindelsen ble viet stor oppmerksomhet på nettet, for eksempel på Youtube. Koblingen ble en av de alvorligste anklagene mot Obama, holdt i live av konservative bloggere og nyhetsmedier over lang tid.

WIKIMEDIA / PRIVAT