På en pressekonferanse i London fredag sa Rybkin ifølge det britiske kringkastingsselskapet BBC at han ble lokket til Kiev på falske premisser, dopet ned og kidnappet.

— Jeg vet ikke hvem som gjorde det, men jeg vet hvem som hadde fordel av det, sa Rybkin, og tilføyde dramatisk at han ikke vil vende tilbake til Moskva før etter valget 14. mars av hensyn til familiens sikkerhet.

Den tidligere presidenten i Statsdumaen forsvant fra Moskva torsdag i forrige uke og dukket først opp tirsdag. Han første forklaring var at han hadde rett til noen dager fri, og at han ikke forsto oppstyret rundt forsvinningen.

Sikkerhetspolitiet

Men Rybkin begynte etter kort tid å antyde at det var russiske sikkerhetsorganer som var ansvarlige for hans forsvinning.

— Etter det som skjedde i Kiev er jeg overbevist om at dette valget er et spill uten regler, og det kan slutte for meg uten noen gang å ha begynt, sa han i London fredag.

— Derfor vil jeg fortsette min valgkamp fra utlandet, og så får vi se. Dette blir en aktiv og kompromissløs kamp.

Rybkin tilføyde at han som godkjent kandidat har adgang til å henvende seg til det russiske folk, også gjennom medier som vanligvis ville sensurere kritikk av den sittende presidenten.

Rybkins forsvinning har utløst en rekke spekulative kommentarer, fra teorier om ondsinnede konspirasjoner til påstander om valgkamppåfunni Rybkins egen regi.

Rybkin er en skarp kritiker av president Vladimir Putin, men har ifølge meningsmålinger og samtlige observatørers oppfatning ingen mulighet til å slå Putin.

Berezovskij

Rybkin er en nær bekjent og medarbeider av mangemilliardæren Boris Berezovskij som er bosatt i London og som også støtter Rybkin finansielt. I en telefonsamtale med nyhetsbyrået AFP torsdag kveld, etter at han hadde fløyet til London, bekreftet han at han hadde drøftet spørsmålet om å fortsette valgkampen med Berezovskij.

— Jeg forklarte det tvungne oppholdet i Kiev og argumentene mine for å fortsette valgkampen. Han fant dem velbegrunnede og overbevisende, sa Rybkin.

Berezovskij hadde på forhånd sagt at Rybkin måtte forklare den mystiske forsvinningen eller risikere å miste pengestøtten til valgkampen.