Israel bekrefter at det var en konfrontasjon med skipet tirsdag, men benekter at det ble avfyrt skudd.

Presseoffiseren i den norske UNIFIL-styrken bekrefter overfor NTB at Israel avfyrte skudd i nærheten av et tysk marinefartøy utenfor kysten av Israel.

– Det kan bekreftes at det ble løsnet israelske skudd i nærheten av et tysk fartøy, sier orlogskaptein og presseoffiser Terje Brinck Løyning til NTB torsdag.

Han understreker at skuddene ikke var rettet direkte mot det tyske skipet og vet ikke årsaken til skuddene. – Denne episoden er tatt opp gjennom diplomatiske kanaler, fremholder Brinck Løyning.

Israels versjon

Ifølge avisa Der Tagesspiegel har en statssekretær i forsvarsdepartementet opplyst til en parlamentarisk komité at to israelske F-16 kampfly fløy lavt over det tyske patruljeskipet og avfyrte to skudd. Flyene skal også ha brukt infrarøde varmebluss for å avlede et eventuelt motangrep med raketter. Andre kilder sier at seks israelske fly var involvert i episoden.

Israels versjon av episoden er at et helikopter tok av fra det tyske patruljeskipet uten at det var avklart med Israel, og at Israel derfor sendte opp jagerfly som tvang helikopteret tilbake på dekket til båten.

Det israelske forsvaret nekter bestemt at det avfyrt skudd, og sier at de foreløpig heller ikke har kjennskap til at det ble brukt varmebluss.

En kilde i den libanesiske hæren bekreftet imidlertid at det ble avfyrt skudd. Han sa at det var Israel som provoserte fram konfrontasjonen.

Episoden fant sted tirsdag utenfor kysten av Israel, rett sør for grensa til Libanon. Forsvarsminister Amir Peretz ringte onsdag til sin tyske kollega Franz Josef Jung for å gi den israelske versjonen av hendelsen.

Fransk advarsel

Det tyske skipet hører til FN-styrkene som patruljerer farvannet utenfor Libanon for å hindre våpensmugling til Hizbollah etter krigen i juli og august. Fire norske MTB-er slutter seg torsdag til den samme styrken.

Frankrike og FN advarte tidligere denne uka Israel om at våpenhvilen blir satt i fare fordi Israel sender jagerfly gjennom libanesisk luftrom. Frankrike truet også med å skyte mot de israelske flyene.

Forsvarsminister Peretz sier at flygingene skal fortsette fordi våpensmuglingen til Hizbollah angivelig fortsetter.

Libanesisk politi opplyser at det var flere israelske overflyginger mandag enn noen annen dag siden krigen tok slutt 14. august.