Israel vil også undersøke alternative måter å gjennomføre Gaza-blokaden på, sa Barak i nasjonalforsamlingen Knesset mandag. Dagen før avviste Israels regjering et forslag til internasjonal gransking som FNs generalsekretær Ban Ki-moon presenterte.

Avviste mistillitsforslag

Barak svarte mandag opposisjonspartier i Knesset som hadde fremmet mistillitsforslag mot regjeringen etter aksjonen for vel en uke siden. Mistillitsforslagene fra arabiske partier og det største opposisjonspartiet Kadima ble avvist med klar margin.

Kadimas leder Tzipi Livni har anklaget regjeringen for ikke å ha tatt ansvar for aksjonen mot konvoien mandag i forrige uke. Hun har også kritisert regjeringen for å ha bidratt til å isolere Israel.

Volden om bord i konvoien var ikke resultatet Israel ønsket, innrømte Barak mandag, men han understreket at Israel er nødt til å forsvare seg.

— Dette er ikke Canada og ikke Finland, sa han om trusselen fra Hamas på Gazastripen, fra Hizbollah i Libanon og fra Iran.

Katastrofal situasjon

Han forsvarte også den humanitære situasjonen på Gazastripen som av hjelpeorganisasjoner blir beskrevet som katastrofal for mange av områdets innbyggere.

Israel innførte blokaden av området da Hamas kom til makten i 2007. Landet hevder blokaden er nødvendig for å sikre at det ikke fraktes inn våpen til Hamas.

— I Gaza er det 1,5 millioner innbyggere. Kun én av dem har et faktisk behov for humanitær hjelp, sa Barak og viste til den bortførte israelske soldaten Gilad Shalit.

REGJERINGSMØTE: Israels forsvarsminister Ehud Barak sammen med en uidentifisert israelsk militær før det ukentlige regjeringsmøtet i Jerusalem søndag. FOTO: Reuters/Scanpix