Det sier Martin Kulild, styremedlem i Kirkens Nødjelp. Han tar avstand fra vold, terror og selvmordsbombere, men tilføyer:

– Terrorhandlinger er fortvilte palestineres rop om hjelp mot israelsk undertrykking, sier Kulild. Han var tidligere assisterende direktør i Bergen Kirkelige Fellesråd. Han kom nylig hjem fra Israel og de palestinske områdene, og er rystet over behandlingen palestinske innbyggere får av Israel og jødiske bosettere. Han er særlig provosert over muren israelerne bygger inne på okkupert palestinsk område.

– Uverdig

– Muren splitter folk og gjør at palestinere må stå timevis i kø ved israelske kontrollposter daglig for å komme på jobb. Israels ulovlige ekspropriasjoner av gård og grunn i de okkuperte områdene tvinger folk til å flytte. Muren skaper uverdige forhold, og bidrar til mindreverdighetsfølelse og sinne blant palestinere, sier Kulild.

Han legger ikke skjul på at hans oppfatninger om Midtøsten-konflikten er endret etter å ha sett forholdene på nært hold.

– Mange ville ha nytte av å reise til området. Jeg tror en del av dem som ukritisk støtter Israel i Norge heller ikke ville likt det de hadde fått se i de palestinske områdene. I debatten er det mange som glemmer at Israel er den sterke part, sier Kulild.

Hundset av bosettere

Han er rystet over hvordan bosettere behandler palestinere i dagliglivet.

– Unge palestinere på skolevei blir hundset av aggressive bosettere, uten at israelske militære som er øyenvitner til hendelsene griper inn. Bosettere kaster boss og skittbleier over gjerdene og inn i de palestinske områdene. Og mens palestinere blir pågrepet for å bære kniv, kan bosettere gå fritt rundt i handlegatene i Jerusalem med maskinpistoler på ryggen, sier Martin W. Kulild.

Den 650 km lange separasjonsmuren som Israel bygger, har ført til at titusenvis av palestinere er tvunget ut av sine hjem. Folks bevegelsesfrihet og tilgang til nødvendige varer og tjenester er blitt kraftig innskrenket, særlig i Øst-Jerusalem. Nesten 90 prosent av husholdningene på østsiden av muren er avskåret fra helsetjenester i sentrum av Jerusalem, ifølge en rapport fra Flyktninghjelpen.

– Det skaper også dyp fortvilelse at Israel holder tilbake skatteinntekter de krever inn på vegne av de palestinske myndighetene. Resultatet er sykehus som så vidt klarer å holde det gående, takket være støtte fra blant annet Norge, sier Kulild.

Polarisering

– Hele situasjonen der sameksistensen forsvinner, og mennesker tvinges på flukt, bidrar til en polarisering der bare ekstremistene på begge sider blir værende igjen i noen områder. Dermed låses situasjonen i to steile og militante fronter. Alt er heldigvis ikke helsvart: Under vårt besøk i Ramallah, Jerusalem og Betlehem møtte vi mange mennesker og organisasjoner på begge sider som jobber for fred og dialog. Kirkens Nødhjelp samarbeider med flere av disse gruppene, sier Kulild.

– Kirkens Nødhjelp koordinerer også såkalte ledsagerprogrammer der norske ungdommer jobber for å sikre at det ikke finner sted overgrep mot sivile i områder med høyt spenningsnivå, sier Kulild.

Fakta

  • Den israelske muren blir rundt 700 kilometer lang og bygges inne på den okkuperte Vestbredden. Byggingen ble igangsatt i 2003 av Israels statsminister Ariel Sharon.
  • Menneskerettighetsaktivister omtaler barrieren som en apartheid-mur, mens israelske myndigheter bruker betegnelsen sikkerhetsgjerde.
  • Muren er blitt fordømt av store deler av det internasjonale samfunnet. Særlig fordi den legger beslag på palestinske arealer og splitter landsbyer.
  • Mange ser også muren som et instrument for å sikre Israel permanent kontroll over enkelte deler av Vestbredden.
RYSTET: En del av dem som ukritisk støtter Israel i Norge kunne hatt nytte av å besøke de palestinske områdene og se forholdene på nært hold, mener Martin W. Kulild, styremedlem i Kirkens Nødhjelp. Bildet viser israelsk tåregassangrep mot palestinere som demonstrerer, i Jerusalems gamle by i går. FOTO: MAHFOUZ ABU TURK REUTERS/SCANPIX
MAHFOUZ ABU TURK