Ifølge en palestinsk tjenestemann ble Israel og den palestinske selvstyremyndigheten fredag kveld enige om en israelsk tilbaketrekking fra Gazastripen og Betlehem.

Umiddelbart kom det ingen kommentar fra israelsk side, men en statlig israelsk TV-kanal bekreftet avtalen.

— Tilbaketrekningen vil starte søndag, sa den palestinske tjenestemannen, som ville være anonym. Ifølge israelsk fjernsyn starter israelske soldater først mandag med å trekke seg ut fra de palestinske områdene.

Israel startet også en tilbaketrekking fra Gazastripen i begynnelsen av juni, men soldatene var tilbake igjen like etter toppmøtet i Akaba.

Hamas innstiller

Avtalen om tilbaketrekking ble kjent bare timer etter at den ytterliggående palestinske gruppen Hamas kunngjorde at den har bestemt seg for å "innstille angrepene på Israel".

— Hamas har diskutert utviklingen i området og kommet fram til å innstille all kampaktivitet, sa Hamas' åndelige leder sjeik Ahmed Yassin til nyhetsbyrået Reuters fredag ettermiddag.

Yassin opplyste at Hamas er villig til å legge ned våpnene mot at Israel innfrir en del krav, men han ville ikke si hva slags krav. Han ville heller ikke komme nærmere inn på tidsrammen, eller når våpenhvilen skal erklæres.

De første israelske reaksjonene var ikke positive.

— En våpenhvile signert av Hamas er ikke verdt papiret den er skrevet på, sier en fremtredende kilde i den israelske regjeringen i en kommentar til Hamas-lederens kunngjøring.

Kilden antyder at Israel kan være villig til å følge en "vente og se-strategi" når det gjelder de målrettede drapene på militante palestinere.

— Dersom vi gir palestinske myndigheter informasjon om palestinere som planlegger angrep og de gjør noe aktivt med det, så er det greit, sier kilden.

HAMAS-SJEF: Ahmed Yassin.
FOTO: REUTERS