Sjefen for de palestinske myndighetenes bensinbyrå, Mohamed Salama, sier at det søndag var en reduksjon på mellom 40 og 50 prosent i tilgangen på diesel og bensin og en reduksjon på 12 prosent i tilgangen på drivstoff til kraftverket på Gazastripen, skriver Reuters.

Mengden drivstoff til kraftverket fra Israel ble redusert fra 360.000 liter om dagen til 273.000, ifølge en EU-tjenestemann som har ansvar for å overvåke leveransene til kraftverket, som står for mellom 25 og 30 av elektrisitetsforsyningene på Gazastripen.

Fiendtlig område

Det israelske energiselskapet Dor Alon, som selger drivstoff til Gazastripen, bekrefter at det har fått instruksjoner fra det israelske forsvarsdepartementet om å redusere tilførselen av drivstoff.

– Dette er første skritt siden regjeringens avgjørelse om å anse Gazastripen som et fiendtlig område, sier den israelske talskvinnen Miri Eisin om søndagens reduksjoner.

– Vi har gjort akkurat dette fordi bombekastergranater har landet i nærheten av kraftverket. Dette er et av flere tiltak vi kan ty til, fortsatte hun.

Kollektiv avstraffelse

Israels forsvarsminister Ehud Barak ga torsdag grønt lys for periodiske kutt i elektrisitetsforsyninger og begrensninger i tilførselen av drivstoff til Gazastripen som en reaksjon på rakettangrep fra området.

FN og menneskerettighetsgrupper har kritisert sanksjonene, og sier de innebærer en kollektiv avstraffelse.

Dårligere tilgang på drivstoff er ventet å ramme Gazastripen hardere enn elektrisitetskuttene, fordi befolkningen allerede er vant til jevnlige strømavbrudd.