Ifølge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem ble sivile palestinere seinest fredag brukt som menneskelige skjold, bare fem dager etter at høyesterett forbød slik praksis.

Hendelsen fant sted på Gaza-stripen, etter at to væpnede palestinere hadde forsøkt å ta seg inn i den jødiske bosettingen Kfar Darom.

Mennene ble oppdaget av israelske soldater som voktet bosettingen, og søkte tilflukt i bakgården til et palestinsk hus i Dir al-Balah.

— Truet sivile

Israelske soldater truet deretter to sivile palestinere til å gå inn og hente ut de to rømlingene, "døde eller levende", opplyser B’Tselem.

De to kontaktet rømlingene, som nektet å følge med. Den ene av dem truet med å sprenge seg selv i luften med en håndgranat. De israelske soldatene tvang på nytt mennene inn, og belastningen ble til slutt så stor på den ene av dem - Samir Abu Amra - at han brøt sammen og måtte få legebehandling.

Benekter

Talsmenn for den israelske regjeringshæren benekter anklagen fra B’Tselem, og sier de to palestinske mennene handlet på eget initiativ.

Den omstridte praksisen med å bruke sivile som levende skjold ble forbudt etter at det kostet en 19 år gammel palestiner livet tidligere i måneden.

Nidal Abu M’khisan (19) ble drept i en skur av kuler etter å ha blitt tvunget til å banke på døra til huset der Hamas-lederen Nasr Jarrar oppholdt seg, i et forsøk på å få ham ut.

Jarrars hus ble senere jevnet med jorda av israelske bulldosere, med Hamas-lederen inni. (NTB(