Israelske tjenestemenn avviste søndag at det foreligger en slik plan. Rådgiver i forsvarsdepartementet Amos Gilad utelukker ikke et angrep en gang i fremtiden, men sier at man for øyeblikket foretrekker diplomatisk press.

Ifølge israelske militære kilder har statsminister Ariel Sharon gitt ordre om at de væpnede styrkene skal forberede seg på mulig flyangrep i slutten av mars. Ordren skal ha blitt gitt etter at israelsk etterretning varslet regjeringen om at Iran driver med anriking av uran midt i sivile områder.

Bekymring

Israels bekymring for at Iran skal utvikle atomvåpen har økt etter at Irans president Mahmoud Ahmadinejad flere ganger har kommet med sterke antisionistiske uttalelser. Samtidig strever Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fortsatt med å få Iran til å samarbeide om inspeksjoner.

Ahmadinejad sa i oktober at Israel bør «fjernes fra kartet». Sist torsdag uttrykte han tvil om at jødeutryddelsen under annen verdenskrig virkelig hadde funnet sted, og sa at siden Tyskland og Østerrike tar ansvar for disse overgrepene, bør disse landene avstå områder der jødene kan ha sin egen stat.

Disse uttalelsene har vakt sterk oppsikt både på det internasjonale plan og i Israel. En tjenestemann i Det hvite hus mener ifølge The Sunday Times at spørsmålet om Irans kjernefysiske virksomhet og faren for at landet skal skaffe seg atomvåpen, nå nærmer seg toppen av den verdenspolitiske dagsordenen.

Toppunkt

Krisen vil ifølge den britiske søndagsavisen trolig nå et toppunkt tidlig i mars neste år. Da skal lederen for det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohamed ElBaradei, legge fram sin neste rapport om Iran – et land som ifølge årets fredsprisvinner er i ferd med å «miste all gjenværende tålmodighet» fra verdenssamfunnets side.

Forsvarsanalytikere i Israel mener utgangen av mars vil være siste frist for å gjøre noe effektivt med saken. Etter den tid vil iranerne ha den tekniske ekspertisen som skal til for å anrike uran i tilstrekkelige mengder til å lage et kjernefysisk stridshode i løpet av to til fire år, het det i The Sunday Times søndag.

I 1981 angrep og ødela Israel Osirak-reaktoren rett sør for Iraks hovedstad Bagdad, der israelerne fryktet at den irakiske diktatoren Saddam Hussein var i ferd med å utvikle atomvåpen. Israelerne viste dermed at de hadde både evne og vilje til slike aksjoner.