JAN TYSTAD

Israelerne mener de har rett til å bygge ut atomvåpenforsvaret fordi landet er omgitt av arabiske fiender. Israelerne har tre ubåter av Dolphin-klassen og disse skal utstyres med amerikanske Harpoon krysserraketter. En ubåt skal stasjoneres i Persiabukten, en annen i Middelhavet.

Angrep

Nyheten kommer like etter at Israel har rettet et angrep mot en leir like utenfor hovedstaden Damaskus i Syria. Israelerne hevdet at leiren var et treningssenter for terrorister. Den israelske regjeringen har forsvart seg med at landet har rett til å angripe nabostater når de blir truet.

Talsmannen for Israels utenriksdepartement, Gideon Meir, erklærte: — Israels syn er at alle stater som lar terroristorganisasjoner operere der, er legitime mål, fordi de retter sine angrep mot uskyldige sivile i Israel.

Med andre ord Israel har rett til å utslette slike leirer før terroristene kan angripe Israel. Syria har protestert FN og truet med gjengjeldelsesaksjoner hvis Israel angriper på nytt områder som ligger i Syria, slike angrep er brudd på alle folkerettslige prinsipper.

USA-støtte

Israel har imidlertid full støtte av president George W. Bush. Han tillater våpenfabrikken Rafael Armament Development Authority å selge krysserrakettene som kan utstyres med atomladninger og nå et hvilket som helst mål i Midtøsten.

Amerikanernes syn ble forklart for britiske journalister da de møtte viseminister for våpenkontroll, John Bolton i forrige uke. Bolton forklarte at USA «tillater atomvåpen i Israel, på samme måte som i Storbritannia og Frankrike, fordi ingen av disse landene er en trussel mot USA.» Med andre ord, så lenge USAs venner bygger ut sitt atomforsvar er det i orden, derfor vil ikke USA stanse Israels utbygging av landets atomvåpen.

Iran-press

Både USA og FN, gjennom kontrollorganet mot spredning av atomvåpen, har satt Iran under sterkt press fordi landets regjering mistenkes for å ville skaffe seg atomvåpen. Meldingen om at Israel nå skaffer seg krysserraketter som kan angripe fra ubåter, vil gjøre Iran enda mer uvillig til å stanse sine eventuelle atomvåpenplaner. Mange araberland deler dette synet fordi de mener å ha den samme rett som Israel til å skaffe seg sitt eget atomvåpenforsvar.

President Bush kommer ikke til å gjøre noe for å bremse israelerne og dermed vil situasjonen bli enda mer spent i Midtøsten.

NEKTER: Israel benekter at de skal utstyre sine Dolphin-ubåter med Harpoon atomraketter. På bildet er Moshe Yaloon, stabssjef i hæren, på befaring ved en Dolphin-ubåt på en base i nordlige Israel.<br/> ARKIVFOTO: BAZ RATNER, AP/SCANPIX