Ifølge boken, som er ført i pennen av den britiske forfatteren Gordon Thomas og den irske journalisten Martin Dillon, var Maxwell i en årrekke israelsk spion og hadde forbindelser med organisert kriminalitet i Øst-Europa.

I boken "Robert Maxwell, Israels superspion", som kommer i salg desember, hevdes det at den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad besluttet å kvitte seg med Maxwell fordi han presset dem for penger og truet med å offentliggjøre hemmeligheter han satt på.

Økonomiske problemer

Maxwells imperium var på randen av sammenbrudd da han i november 1991 forsvant på mystisk vis fra sin egen luksusyacht utenfor Kanariøyene. Teoriene om dødsfallet var mange, og spant fra selvmord til ulykke og drap.

Bare noen uker tidligere hadde en av USAs mest anerkjente journalister, Seymour Hersh, i en bok hevdet at Maxwell hadde nære bånd til israelsk etterretning, en anklage mediekongen tilbakeviste.

Tidligere agenter

— Han truet med å avsløre alt han visste om Mossad. Det var en trussel ingen kunne forvente å slippe unna med, sier den tidligere israelske etterretningsagenten Ari Ben Menashe i boken.

Forfatterne underbygger også sine opplysninger ved å vise til intervjuer de har gjort med tidligere etterretningsagenter i Storbritannia, Bulgaria og USA, som også forteller hvordan Maxwell hadde kontakter på høyt nivå både i Det hvite hus, Kreml og Knesset.

At den tsjekkiskfødte jøden Maxwell hadde gode venner i den israelske ledelsen, er ingen nyhet. Flere av landets tidligere statsministrer og ledere deltok da han ble gitt en æresbegravelse på Olivenhøyden utenfor Jerusalem, og Yitzhak Shamir hyllet ham som "en glødende Israel-venn".

Nervegift

Ifølge de to forfatterne ble Maxwell likvidert av Mossad-agenter som i ly av mørket snek seg om bord i yachten hans og ga ham en sprøyte med en dødelig nervegift. Deretter ble liket kastet på sjøen.

(NTB)