Også den irske rikskringkastingen RTE spår nederlag for traktatens tilhengere.

Politikere i Brussel tellet fredag timene, mens valgmannskaper over hele Irland tellet stemmer. Det første resultatet, fra Waterford-distriktet sørøst i Irland, viste nei-flertall med 54 mot 46 prosent, meldte nettstedet ireland.com

Justisminister Dermot Ahern medga overfor nyhetsbyrået Reuters at velgerne så ut til å ha avvist traktaten.

— Det går mot et nei. Dermed har folket sagt sitt, og det ligger et utall grunner bak dette utfallet, mener han.

Ledelse Ahern bygde sine uttalelser på de første offisielle resultatene, så vel som informasjon fra valgobservatører. Dette materialet viste at nei-siden ledet i de aller fleste av de 43 valgkretsene i Irland.

Ja-siden kunne bare notere seg for ledelsen i noen få kretser, meldte nyhetsbyrået AP. Samtlige av EUs 27 medlemsland må godkjenne Lisboatraktaten om reformer i unionssamarbeidet, for at den skal kunne tre i kraft.

I fem av Dublin-kretsene som var under opptelling fredag ettermiddag gikk det mot nei, i tre var det umulig å spå utfallet, mens det i den siste så ut til å bli ja-flertall. Omtrent en firedel av Irlands rundt 3,1 millioner stemmeberettigede hører til i Dublin.

Hestehode På landsbasis så nei-siden fredag formiddag ut til å ligge et hestehode foran traktatens tilhengere, meldte RTE. Men det var ennå tidlig å si noe sikkert om utfallet av folkeavstemningen, het det på selskapets nettsider.

Frammøtet ved folkeavstemningen så ut til å ligge på rundt 45 prosent. Valgforskere var ifølge Irish Independent usikre på hvordan dette skulle tolkes, men enkelte kommentatorer mente at nei-siden hadde mest å tjene på et lavt frammøte.

Irlands Europaminister Dick Roche sa til nyhetsbyrået AFP at så ut til at ja-siden «kan være i vanskeligheter». – Etter det jeg hører, ser det ikke bra ut, sa han med henvisning til RTEs reportasjer fra opptellingen.

Cowen Et nei-flertall i Irland vil ikke bare være et hardt slag for EU. Det kan også få store innenrikspolitiske følger for irene selv, og spesielt for statsminister Brian Cowen som overtok regjeringsroret etter veteranen Bertie Ahern i mai i år.

— Stemningen blant Cowens medarbeidere er nervøs, etter rykter om nei-flertall i statsministerens eget hjemfylke Offaly. Et slikt utfall ville være ytterst pinlig for statsministeren, het det på Irish Independents nettsider fredag.

Utfallet av den irske folkeavstemningen blir tema på EUs utenriksministermøte i Luxembourg mandag. Men den franske og den tyske regjeringen var ventet å ville gi en felles kommentar til resultatet så snart det forelå, het det på ireland.com fredag.

ANDREW WINNING