– Uansett hva Irans svar blir, er det mange uklarheter som må oppklares, sier en tjenestemann, som vil være anonym.

– Europeiske tjenestemenn vet svært godt at dette ikke kan løses på ett eller to møter, legger han til. En iransk diplomat sier også at landet trolig ikke vil gi et svar når Irans sjefmekler Ali Larijani møter EUs utenrikssjef Javier Solana neste uke.

G8-gruppen av store industriland ba torsdag Iran gi et klart svar på tilbudet om motytelser for en stans i landets anrikning av uran.

Skuffelse

Utenriksministrene uttrykte på sitt møte i Moskva torsdag skuffelse over at iranerne ennå ikke har svart på tilbudet som ble satt fram 6. juni. De satte 5. juli, onsdag i neste uke, som frist for et svar, men sa ikke noe om hva som vil skje om svaret ikke kommer.

En ikke navngitt amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået Reuters at de seks landene som er involvert i forhandlingene med Iran (USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland) samt en representant for EU, vil møtes 12. juli for å avgjøre «hvilken vei dette går».

Midtøsten

I tillegg til atomstriden med Iran var utviklingen i Midtøsten det viktigste tema for G8-møtet i Moskva. – Vi ber den palestinske regjeringen gjøre slutt på terrorisme og vold, og å frigjøre den bortførte israelske soldaten, het det i en erklæring.

– Vi ber alle parter beskytte sivilbefolkningen og ikke forverre dens lidelser, het det videre. Israel har sendt store styrker inn på Gazastripen for å befri den kidnappede soldaten Gilad Shalit og arresterte en tredel av statsrådene i den palestinske regjeringen.

Utenriksministrene ber også partene i Midtøsten-konflikten gjenoppta arbeidet med det såkalte veikartet for fred. G8 består av USA, Canada,. Russland, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Japan.

ATOMPRAT: EUs utenrikssjef Javier Solana (til venstre) snakker med Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy foran møtet mellom G8-landenes utenriksministere i Moskva torsdag. Møtet tok for seg atomstriden med Iran og utviklingen i Midtøsten, og ministrene ba om klare svar fra Teheran og besinnelse hos palestinerne og i Israel. G8 er en samarbeidsorganisasjon for verdens største industriland. FOTO: SCANPIX
PÅ TOPP: Russlands president Vladimir Putin, med USAs utenriksminister Condoleezza Rice (til høyre) og Canadas utenriksminister Peter Mackay under en mottakelse i forbindelse med G8s utenriksministermøte torsdag. Iran og Midtøsten var viktige temaer på agendaen. FOTO: SCANPIX