I kjølvannet etter 11. september pågrep iranske myndigheter flere hundre arabere som strømmet over grensen fra Afghanistan.

Det ble tatt kopier av passene deres og USA fikk også muligheten til å avhøre enkelte av de arresterte, forteller Hillary Mann Leverett, tidligere byråkrat i det amerikanske utenriksdepartementet.

— Ønsket bedre forhold til USA

Hun opplyser at hun forhandlet med myndighetene i Teheran gjentatte ganger mellom 2001 og 2003 og at Iran på den tiden ønsket et mer omfattende forhold til USA.

— De trodde de var hjelpsomme i kampen mot al Qaida og det var de også, sier Leverett.

Hun legger til at Iran ikke ga al Qaida-medlemmer muligheten til å opprette et fristed i landet, men at enkelte i Bush-regjeringen likevel ikke var fornøyd.

— De mente at Iran ikke hadde gitt oss tilgang på alle al Qaida-medlemmene, sier Leverett.

- Støttet kampen mot Taliban

De fleste av de pågrepne araberne skal ha blitt deportert til Saudi-Arabia, et land Iran har et kjølig forhold til, og andre arabiske land.

Også USAs sjefforhandler i Afghanistan mot slutten av 2001, James F. Dobbins, avslører at Iran var «svært hjelpsomme» etter 11. september.

— De støttet USA i kampen for å velte Taliban-regimet og i arbeidet med å innsette Hamid Karzai som president, sier Dobbins.

Det hvite hus har tidligere innrømmet kontakt med Iran, selv etter at landet ble erklært som en del av ondskapens akse.

HJALP USA: Iran skal ha hjulpet USA i kampen mot terrorisme etter 11. september 2001, men ble likevel stemplet som en del av "ondskapens akse".
STR