Det opplyser Asieh Amini i antisteinings-kampanjen i Iran.

– Jafar Keyiani har blitt steinet, sier Amini til NTB på telefon fra Teheran. Hun er aktiv i kampanjen Stop Stoning Forever i Iran.

Opplysningen blir bekreftet av den norsk-iranske menneskerettsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam, lege og forsker ved Universitetet i Oslo.

– Steiningen fant sted i byen Aghche Kand utenfor Takestan torsdag klokken 11, sier Amiry-Moghaddam til NTB.

Han har sine opplysninger fra det han kaller sikre kilder i Iran.

Norske myndigheter har ikke fått bekreftet at Keyiani er blitt henrettet.

– Vår ambassadør i Iran har ikke hørt noe om dette. Men vi ser alvorlig på opplysningene og vi vil jobbe videre med denne saken mandag, sier pressekontakt Kristin Melsom i UD til NTB.

Varslet

Keyiani og Mokarrameh Ebrahimi (43) skulle steines for sitt utenomekteskapelige forhold. De har begge sittet fengslet i elleve år og har en datter på 11 år sammen.

Asieh Amini i antisteinings-kampanjen sier til NTB at henrettelsen av Keyiani ble utført av juridiske personer og representanter fra Irans etterretningstjeneste.

– Lokalbefolkningen støttet ikke steiningen og deltok derfor ikke, sier hun. Det er ikke kjent hva som vil skje med Ebrahimi.

Det var Amiry-Moghaddam som alarmerte om den forestående steiningen av paret den 20. juni. Det førte til at flere europeiske lands regjeringer reagerte. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) innkalte den iranske ambassadøren og markerte sin sterke motstand mot steiningen. Senere samme dag opplyste Støre at steiningen var avlyst.

Da det ble kjent at steiningen ble avlyst, sa Amiry-Moghaddam at han fryktet at de lokale myndighetene i Takestan ville fullbyrde steiningen uansett.

– Alvorlig

Leder i Stortingets utenrikskomité Olav Akselsen (Ap) hadde ikke hørt om steiningen da NTB kontaktet ham søndag kveld.

– Hvis det er riktig at dette har skjedd, er det særdeles alvorlig, og noe vi tar klart avstand fra, sier Akselsen.

Han var med da utenrikskomiteen besøkte Iran i juni. Da hadde Norge allerede kommet med protester mot steiningen, og gjort det klart at det ikke var aktuelt å besøke landet dersom steiningen ikke ble stanset.

Akselsen forteller at utenrikskomiteen under besøket tok opp saken med de politiske myndighetene i parlamentet.

– Der ble vi fortalt at en lovendring som skulle få slutt på praksisen med steining var på vei, forteller Akselsen.

Komiteen hadde også møte med generalsekretæren i menneskerettighetskommisjonen som har ansvaret for menneskerettighetssaker i Iran.

– Vi gjorde det klart hva vi mente, sier Akselsen.

I etterkant av besøket har ikke norske myndigheter vært i kontakt med Iran om denne saken, men Akselsen sier at de ga klar beskjed om at saken ville bli fulgt opp.