En irakisk minister benekter at det er et folkelig opprør i Basra. De usikre og motstridende meldingene fra Iraks nest største by kom tirsdag kveld, samtidig som USA intensiverte angrepene på byen.

Rapportene kom først fra den britiske TV-kanalen Sky News, som hevdet å ha mottatt informasjonen fra britisk etterretning. Meldingen gikk ut på at irakiske styrker i Basra brukte bombekastere mot andre irakere som hadde samlet seg i en oppstand mot krigen og Saddam Hussein.

Ifølge Sky News ble de irakiske bombekasterne beskutt av britisk-amerikanske styrker som beleirer Basra.

Talsmenn for de britiske styrkene sa tirsdag kveld at de ikke har informasjoner om oppstand i Basra, men la til at de vil gjøre alt som er mulig for å støtte et opprør mot Saddam i Iraks nest største by.

— Vi vil hjelpe dem på alle de måter vi kan, sa talsmann Chris Vernon.

Seinere sa en annen talsmann, ved den amerikanske sentralkommandoen i Doha i Qatar, at han hadde hørt meldinger om et opprør i Basra.

-ý Åpne kilder melder at det har vært en form for opprør mot Baath-partiet. Jeg forstår det slik at sjia-befolkningen prøvde å angripe det partiet som har makten, sa talsmann Al Lockwood. Han sa videre at Baath-partiet svarte med å bruke bombekastere mot en folkemengde. Han hadde også hørt at våpen var blitt brukt mot Baath-partiets hovedkvarter i Basra.

(NTB)

OPPRØR I BASRA? Det hevder i hvert fall britiske etterretningskilder.
FOTO: SCANPIX/REUTERS