– Iraks sikkerhetsstyrker vil gradvis ta over sikkerhetsansvaret og innen utgangen av året ha ansvaret for alle provinsene i Irak, sa Talabani i Bagdad onsdag.

– Vi ser svært optimistisk på å klare å slå ned all terrorisme i løpet av året, la han til.

Talabanis løfter kom dagen etter at flere titall sivile ble drept i angrep rundt om i landet.

Til nå har de irakiske styrkene alene kontrollen over kun én av landets 18 provinser. Irakiske styrker tok i forrige måned over ansvaret for sikkerheten i Muthanna, en av landets mest fredelig provinser.

– De irakiske sikkerhetsstyrkene gjør sin plikt, men vi forventer enda mer av dem, sa Talabani.

Skeptisk til løftene

Troverdigheten til president Talabani og statsminister Nuri al-Malikis regjering står og faller på at irakerne selv klarer å ta over sikkerhetsansvaret og dempe de omfattende voldshandlingene. Men svært mange observatører tror ikke irakiske myndigheter kommer til å klare å ta over ansvaret i de urolige provinsene Bagdad og Al-Anbar før langt ut i 2007.

Hovedstaden Bagdad er den siste tiden blitt rammet av en bølge av bortføringer og blodige kamper mellom sjia— og sunnimuslimer. Opptrappingen har ført til at USA nylig overførte 3.700 soldater fra Mosul til Bagdad.

Overflyttingen var nødvendig for å gi den irakiske regjeringen mulighet til å fungere, sier en amerikansk tjenestemann.

45 bortført

Tre mennesker ble drept da tre bomber onsdag morgen eksploderte like ved en gruppe arbeidere som søkte arbeid i Bagdad.

Attentatet skjedde dagen etter at 61 mennesker ble drept i en flere bombeattentater og skyteepisoder rundt om i landet, i tillegg til at 45 sjiamuslimer fra Najaf var blitt bortført ved byen Ramadi.

Tirsdag ble også en amerikansk soldat drept i kamp i Al-Anbar-provinsen, der ni amerikanske soldater er drept den siste uka. Til sammen er 2.579 amerikanske soldater drept i Irak siden invasjonen i mars 2003.

Over 39.000 drept

Flere enn 39.000 sivile irakere er drept under Irak-krigen, ifølge det britisk-amerikanske forskningsprosjektet IraqBodyCount (IBC), melder nyhetsbyrået Reuters.

De blodige kampene mellom ulike grupper i Irak den siste tiden har også ført til en kraftig økning i antallet flyktninger. Bare de siste to ukene har volden fordrevet rundt 20.000 personer fra sine hjem. Totalt er over 182.000 irakere nå flyktninger i eget land, ifølge regjeringen.