Tilbaketrekking fra Irak vil være en seier for al-Qaida, mener George W. Bush, som brukte femårsmarkeringen av invasjonen i Irak til å forsvare sin krigsstrategi.

– Suksessen vi ser i Irak, er udiskutabel, sa Bush i sin tale om Irak-krigen ved Pentagon onsdag.

20. mars er det fem år siden den amerikanskledede invasjonen ble innledet i Irak.

Med kort tid igjen av sin presidentperiode og en oppslutning på et bunnivå prøver den amerikanske presidenten å samle støtte til den upopulære krigen.

– Det pågår en forståelig debatt om hvorvidt det var verdt å utkjempe krigen, om det er en krig som er verdt å vinne og om vi kan vinne den.

– Men for meg er svaret klart: å fjerne Saddam Hussein fra makten var rett avgjørelse. Og dette er en kamp som Amerika kan og må vinne, understreket Bush i sin tale i Pentagon onsdag.

Høy pris Bush innrømmer at amerikanerne har betalt en høy pris for krigen i Irak, men mener også amerikanernes troppeforsterkning i det krigsherjede landet har gitt resultater.

– Forsterkningen har gjort mer enn å snu situasjonen i Irak, den har åpnet døren for en stor strategisk seier i den bredere krigen mot terror, sa Bush.

Han ba derfor amerikanerne være tålmodige når krigen nå går inn i sitt sjette år.

Ingen nye reduksjoner Presidenten sier det ikke blir aktuelt med større styrkereduksjoner enn det som allerede er planlagt, dersom det truer de sikkerhetsmessige gevinstene som er oppnådd den siste tiden.

– For rask tilbaketrekking vil tillate terrorister og ekstremister å fylle tomrommet og opprette sikre skjulesteder som de vil bruke til å spre kaos og skape blodbad, mener Bush.

Krigen har til nå kostet over 4.000 amerikanske soldater livet.

POSITIV: I morgen vil George W. Bush markere femårsdagen for invasjonen i Irak. Her taler han på Blount Island Marine Terminal i Florida tirsdag.
SCANPIX
DAGLIGDAGS: To irakiske gutter studerer resultatet av et granatnedslag i Bagdad. Tilbaketrekking fra Irak vil være en seier for al-Qaida, mener George W. Bush,
THAIER AL-SUDANI