– Dette er det eneste stedet der israelere og palestinere formelt møtes. Det at møtet finner sted, og på det høyeste nivået på flere år, har en betydelig politisk betydning for den høsten vi nå har foran oss. Møtene her har vist at det er et intenst ønske om at det kommende møtet i Washington skal lykkes, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) om et planlagt møte i november.

Utfordringene sto i kø for den internasjonale giverlandskonferansen for de palestinske områdene mandag kveld – den første på to år. Utenriksminister Støre ledet konferansen.

Den palestinske økonomien er nå mer avhengig av utenlandsk hjelp enn noensinne og trenger ifølge Verdensbanken ni milliarder kroner i bistand i året. Norge lovet mandag nye 20 millioner dollar – eller om lag 110 millioner kroner – til den palestinske selvstyremyndigheten for å markere behovet for økt innsats for palestinerne.

Betent

I en betent situasjon hvor alt som ikke fører til en ny krise gjerne betegnes som en suksess, så føyde også mandagens møtet seg inn i rekken av relativt vellykkede diskusjoner hvor det mest håndfaste resultatet var forsiktig optimisme.

Med utenriksminister Støre i midten, den palestinske statsministeren Salam Fayyad på den ene siden og Israels utenriksminister Tzipi Livni på den andre, rådet det en gemyttlig stemning da trekløveret hold pressekonferanse etter møtet.

– Det er et paradoks at det er så mye positiv stemning til Fayyad og (president Mahmoud) Abbas fra giversamfunnet, samtidig som de er i ferd med å gå konkurs. Det er derfor vi fra norsk side har lagt vekt på at de som støtter den politiske prosessen, må kjenne sin besøkelsestid, understreker Støre.

Nye møter utover høsten

Mandagens møte var det første av flere møter som kommer utover høsten, og som skal munne ut i et giverlandsmøte i desember.

– Vi er blitt oppfordret til, noe som også er vår ambisjon, å spille en aktiv rolle når det gjelder å legge til rette for dette giverlandsmøtet. Vår rolle blir å være inkluderende og å få med så mange som mulig, både de bilaterale og de institusjonelle giverne, sa utenriksminister Støre om møtet.

På pressekonferansen etter møtet avviste den palestinske statsministeren Salam Fayyad at det er aktuelt å skille ut Gaza som en uavhengig del av de palestinske områdene.

– Gaza har vært og vil alltid være en integrert del av vårt hjemland. Gaza er ingen separat enhet, sa den palestinske statsministeren.

Jobber for palestinsk stat

USAs president George W. Bush lovet å fortsette å jobbe for en egen palestinsk stat under sitt møte med palestinernes president Mahmoud Abbas og statsminister Salam Fayyad i New York mandag.

– USA vil jobbe så hardt vi kan for å hjelpe dere oppnå dette målet, sa Bush på en pressekonferanse etter møtet.

– Jeg tror målet med to stater som kan leve side ved side i fred, er oppnåelig. Og vi vil hjelpe dere oppnå dette målet, fremholdt den amerikanske presidenten.

OPTIMIST: Utenriksminister Jonas Gahr Støre ledet den første giverlandskonferansen for de palestinske områdene.
Johannessen, Sara