Hastilow, som var opposisjonspartiets kandidat ved valget til et ledig underhusmandat i Halesowen i Midt-England, vakte riksdekkende oppsikt med sitt utsagn om at «Enoch Powell hadde rett». Nå avdøde Powell var en av de første som kritiserte innvandringen.

Som underhusrepresentant for byen Wolverhampton sa Powell i 1968 at landet risikerte å bli oversvømt av «elver av blod», hvis innvandringen fikk fortsette. Uttalelsen regnes som ett av de mest omstridte politiske utspill i Storbritannia i etterkrigstiden.

– Enoch fikk sparken som en av våre ledere i Underhuset og ble forvist til den politiske ødemarken fordi han advarte om at ukontrollert innvandring ville endre landet vårt for evig og alltid. Men han hadde rett, det har forandret seg dramatisk, har Nigel Hastilow hevdet.

Arbeids— og pensjonsminister Peter Hain sier uttalelsen viser «den rasistiske baksiden» av det konservative partiet. I helgen tok Hastilow følgene av en flom av kritikk og trakk seg som underhuskandidat, skrev avisen Daily Telegraph.