JAN LUND og KENT OLSEN

London/Berlin

I et par uker har informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf på sine daglige briefinger med utenlandske journalister lest teksten som den så ut fra regimets side. Hans fortolkninger har alltid stått i skjærende kontrast til meldingene fra britiske og amerikanske pressetalsmenn. Og — har det som regel vist seg - vært ganske langt fra virkeligheten.

Oppgaven hans er ikke å gi informasjoner, men som «his masters voice» å gi målrettede desinformasjoner og spre propaganda, i første rekke til egen befolkning. Alt under kontroll i Bagdad og omegn, Saddam Hussein gleder seg og er ved beste helbred, fienden sitter i en felle og har fått en leksjon osv, osv., sier el-Sahhaf uten å blunke bak sine uinnfattete briller.

Delt skjerm

I går ble ministeren ubarmhjertig kledd av. Den moderne teknologi fikk hans fraser til å stå krystallklart som symbol på et regime som har mistet enhver form for bakkekontakt.

Han stod på taket av det hotellet journalistene oppholder seg. Kulissen var en rødlig tåkedis skapt av kombinasjonen av en lett sandstorm og røyken over den brennende byen. I bakgrunnen braket skuddsalvene.

Mens han hardnakket hevdet at amerikerne ikke var i nærheten, sendte Sky News direkte reportasjer fra amerikanske tropper som befant seg i Saddam Husseins palasser og ved det karakteristiske monumentet for den ukjente soldat - mindre enn en kilometer fra ministerens pressekonferanse.

Sky News delte skjermen i to halvdeler. Til høyre live reportasjene fra Saddam Husseins luksuriøse bad og avslappede amerikanske soldater under skyggefulle trær. Til venstre ministeren som konstaterte at amerikanerne «begikk selvmord på Bagdads murer», «ikke hadde kontroll over noe som helst - ikke en gang seg selv», og for øvrig fastslo at de irakiske styrkene har «drept de fleste» og vil «slakte» resten.

Donald «en hund»

El-Sahhaf beskrives som en dypt overbevist idealist. Allerede i 1963, da han var 23 år, ble han medlem av Saddam Husseins Baath-parti. Han hadde studert engelsk, egentlig for å bli lærer. Derfor hans utmerkede engelsk, og likevel snakker han mest arabisk overfor den internasjonale presse. Han tjente sine sporer i ambassadørstillinger i India, Italia og ved FN i New York, før Saddam Hussein gjorde ham til utenriksminister i 1991.

Hans ordvalg og grove fremtreden kvalifiserte ham til posten som Saddam Husseins minister for desinformasjon, og etter kroppsspråket å dømme har han nytt den store oppmerksomheten han har hatt med daglige pressemøter de siste ukene.

President George W. Bush og statsminister Tony Blair har han skiftevis kalt skurker, mordere og krigsforbrytere. Hans yndlingsaversjon er den amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld, som han har besmykket med betegnelsen «en hund».

Informasjonsminister al-Sahaf etterlot flere spørsmål enn han gav konkrete svar på i går. Det største spørsmålstegn ministeren etterlot reporterne med var i virkeligheten om de noensinne får se ham igjen.

Mohammed Saeed al-Sahaf