EU og norske myndigheter har tatt opp saken og bedt om et svar fra Thailand etter at det tyske teamet som jobber med identifisering av ofre, oppdaget lastebiler som fraktet lik til massegraver.

— Det er regjeringens politikk å ikke gjøre noe med døde utlendinger uten at de pårørende har gitt sitt samtykke, sa regjeringstalsmann Jakrapob Penkair til nyhetsbyrået AFP fredag.

Han sier at det har oppstått forvirring rundt hva som er skjedd med døde utlendinger på grunn av meldinger i lokale thailandske aviser om at lik er blitt brent utenfor overfylte krematorier på instruks fra slektninger.

En europeisk diplomat i Bangkok sier at frykten for at utlendinger er begravd i massegraver, åpenbart bunner i en misforståelse.

— Jeg tror hele saken har fått altfor store proporsjoner i visse europeiske land. Det ser ut som det har vært en misforståelse, sier diplomaten, som ikke vil bli navngitt.

Ba om svar

Representanter fra flere europeiske land oppsøkte det thailandske utenriksdepartementet torsdag. De ville vite om likene bare skal oppbevares til de kan identifiseres eller om de er endelig begravet.

Den tyske id-kommisjonen fulgte etter lastebiler som kjørte fra en av oppsamlingsplassene for lik, ved Yan Yao-tempelet nord for Khao Lak, opplyste Stig Edqvist, som leder den svenske id-gruppen.

— Man så da at bilene kjørte til et sted der det fantes to graver som var dekket over og to som var åpne. I de to åpne gravene ble det lagt ned lik, sa han.

— Det er svært viktig at vi får svar i dette spørsmålet så snart som mulig, sa den svenske departementsråden Christer Asp og understreket at det ikke var snakk om noen protest.

Rykter

Før meldingen om observasjonene kom, svirret det rykter om at massegraver eksisterer. Den britiske avisen The Times skrev onsdag at lokale Røde Kors-medarbeidere i Thailand sier de har fått ordre om å forberede en massegrav for 10.000 lik på et jorde som eies av et buddhisttempel nord for Phuket.

En representant for thailandske myndigheter sa til avisen at de ikke har annet å gjøre, men at hver pose med lik vil bli merket med et nummer.

— Vi kjenner til ryktene om massegraver, men vi kan ikke bekrefte det, sier Svein Kjus, nestleder for den norske id-gruppen i Thailand.

Kjus tok torsdag opp saken i den internasjonale gruppen som er ansvarlig for identifiseringen av likene etter flodbølgekatastrofen.

— Vi vil få et svar i morgen (fredag), sa Kjus til NTB. Han fortalte videre at nedgraving er en alternativ måte å oppbevare de tusenvis av likene på i påvente av videre identifisering.

— Å grave ned likene vil forsinke forråtnelsesprosessen og stoppe faren for at likene sprer forurensning og sykdom, noe thailandske myndigheter er bekymret for, sa Kjus. Ifølge nestlederen for id-teamet er det ikke noe problem å grave opp likene senere og fortsette id-arbeidet.

Grave opp

Om det er uverdig å grave ned likene for så å grave dem opp igjen, vil han ikke ha noen spesiell formening om.

— Er det noe mindre uverdig at de ligger på en fotballbane eller i en kjølecontainer? sier Kjus til NTB. - Samarbeidet med thailandske myndigheter går veldig bra. Alt skjer etter Interpols regler. Vi er trygge på at dette skal gå bra, sier Kjus videre.

Fortsatt er ingen nordmenn identifisert.