FN-komplekset i Nairobi er stengt, og de ansatte er bedt om å holde seg hjemme på ubestemt tid.

Inntil nylig jobbet Toril Pedersen for FN i Nairobi, der hun bor sammen med sin familie. Også ektemannen Julio de Souza arbeider for FN.

— Vi ble forberedt på at det kunne bli opptøyer, men ingen trodde det skulle blir så ille som dette, forteller Pedersen på telefon fra Nairobi.

Oppdatert via telefon

Nyhetssendingene på TV og radio ble kuttet etter at den sittende presidenten Mwai Kibaki ble utropt til valgvinner.

— Da opposisjonen skulle ha pressekonferanse ble sendingen kuttet etter at presidentkandidaten Odinga hadde sagt én setning. Avisene gir milde beskrivelser av det som skjer, men de forteller om hvor det har vært demonstrasjoner, sier Pedersen.

Avgrenset fra å bevege seg utenfor sin egen gate, holder familien seg oppdatert om opptøyene via telefon til venner i Nairobi og familie i Bergen.

— Som internasjonale arbeidere blir vi skjermet. Vi hørte skyting den første natten, det er det nærmeste vi har opplevd. Men nannyen vår bor i et av slumområdene der opptøyene raser. Hun forteller om mange døde og brente hus. Hun måtte flykte med sin familie, sier Pedersen.

Ny demonstrasjon torsdag

Det er i slumområdene de største demonstrasjonene har foregått. Det er der de fleste holder til blant dem som tilhører lou-stammen, den samme stammen den tapende presidentkandidaten Raila Odinga tilhører.

— Folk i hans stamme er veldig skuffet over valgresultatet. De er overbevist om valgfusk, sier Pedersen.

Stammeforskjellene har lange konfliktlinjer i Kenya. Valgvinneren Kibaki tilhører kikuyuene, og hans feirende tilhengere virket trolig provoserende på Odingas tilhengere, tror Pedersen.

— På torsdag er det varslet en ny demonstrasjon. Vi er spente på hva som skjer da, selv om Odinga har oppfordret til ikkevold, sier Toril Pedersen.

Hjemme i Olsvik ringer far Jan Steinar Pedersen og mor Anne Lise Jakobsen fire ganger om dagen til Nairobi.

— Til vanlig ringer vi ikke så ofte som dette. Vi er ikke bekymret nå lenger, men hun har jo også vårt første barnebarn der nede, sier Jan Steinar Pedersen.

I KENYA: Toril Pedersen fra Olsvik med sønnen Luca (2) i slummen Kibera i Nairobi i juni.
PRIVAT
I februar flytter FN-familien videre til Rwanda.
PRIVAT