HEIDI AMSINCK

London

Statsminister Tony Blair kaller forrige ukes angrep i London for et «morderisk blodbad» og lover at Storbritannia ikke vil hvile før terroristene er funnet og stilt til ansvar.

— Vårt land vil ikke lide nederlag mot terror. Vi vil overvinne den og vi vil komme ut av dette med våre verdier, vårt levevis, vår toleranse og vår respekt for andre uforminsket, sa Blair i Underhuset.

Han sa at det er snakk om en av de mest intense og energiske menneskejakter noensinne i Storbritannia.

Lenge til gjennombruddet

Men en av ministerne hans advarer, sammen med Londons politisjef, om at den møysommelige etterforskning blir tidkrevende, og at det kan bli lenge til gjennombruddet.

Dødstallet fra de fire bombene torsdagen er steget til 52, og navnene på de første døde ble bekreftet mandag.

Samtidig fulgte store deler av London myndighetenes anbefaling og dro på jobb. Bussene og store deler av undergrunnen kjørte igjen. Men flere privatbiler i gatene tydet på at mange valgte å ta bilen i stedet.

Blair sa i Underhuset at det sannsynligvis var islamske ekstremister som sto bak bombeattentatet. Men det er ennå ikke foretatt noen arrestasjoner, og det har økt frykten for at terroristene kan slå til igjen. Storbritannia er nå i høyeste alarmberedskap.

Sofistikert terror

Terrorhandlingen var sofistikert og velplanlagt. Politiet mener gjerningsmennene plasserte de tre togbombene like innenfor dørene og deretter detonert dem med tidsutløsning. Det kan også være mulig at den ansvarlige terroristen selv omkom i bussbomben, nesten en time etter eksplosjonene i undergrunnen.

Ifølge britiske presse er politiet og etterretningstjenesten nå nesten sikker på at det ikke var snakk om selvmordsbomber.

Ingen teorier i terroristenes identitet utelukkes ikke på dette stadiet i etterforskningen, som omfatter materiale fra bombestedene, film fra Londons sikkerhetskameraer og e-post og telefonsamtaler.

Politiet hevder å ha mottatt mange svært nyttige opplysninger fra offentligheten, sammen med bilder og videofilm tatt av øyenvitner med mobiltelefoner.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende