Politiet, sikkerhetsstyrkene og de andre som var involvert i redningsaksjonen, bærer ingen skyld for at 331 personer, 181 av dem barn, ble drept da skole nummer 1 ble stormet, ifølge den russiske viseriksadvokaten.

Sterke reaksjoner fra pårørende

Konklusjonen vekker sterke reaksjoner hos de pårørende, som mener myndighetenes udugelighet under redningsaksjonen bidro til blodbadet.

Ifølge russiske myndigheter stormet soldatene skolen der opprørere holdt hundrevis av barn og voksne fanget som gisler i skolens gymsal etter at det ble hørt en eksplosjon inne fra skolen.

Strider mot tidligere gransking

Riksadvokatens konklusjon strider mot en tidligere gransking gjennomført av etterforskere i Nord-Ossetia. I en rapport hevder de at russiske sikkerhetsstyrker har deler av skylden for at gisseltragedien ikke ble forhindret.

– Det er ikke tvil om at ansvaret for angrepet på skolen først og fremst ligger hos ordensmakten, sa Stanislav Kesajev, som ledet den nordossetiske gruppen da rapporten ble lagt fram i slutten av november.

En av feilene som ble begått, var at et stort antall bevæpnede personer fikk komme til et sted med så viktige luft— og veiforbindelser som Beslan, uten at noen ble varslet, heter det i rapporten.

En annen feil var at dårlig koordinasjon mellom sikkerhetstjenestemenn skapte forvirring rundt skolen.

EPA/SERGEI DOLZHENKO